23 januari 2019 om 03:00
Luister naar

Commentaar: Herinnering Westerbork zuiver houden

Formeel heeft Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, gelijk: Kamp Westerbork werd in 1939 gebouwd om Joodse vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk op te vangen. Op 9 oktober 1939 vonden de eerste 22 vluchtelingen er een veilige plek, al vonden ze het wel eng dat het nogal in de buurt van Duitsland was.

Toen de Duitsers op 10 mei Nederland binnenvielen, waren er 1100 Duitse Joden in Westerbork gehuisvest. Er zijn wel overeenkomsten met het huidige tijdsgewricht, waarin vluchtelingen in Europa op zijn zachtst gezegd niet erg welkom zijn. Het hoogoplopende debat over het al te strikt toegepaste kinderpardon staat haast model voor de angst voor vreemdelingen. Dat was tachtig jaar geleden niet anders. In het najaar van 1938 stelde de Nederlandse regering zeshonderd extra grenswachten aan om illegale Joodse vluchtelingen uit Duitsland tegen te houden.

In de omgang met vluchtelingen ziet Stichting Vluchteling overeenkomsten tussen toen en nu. De onwil om mensen in nood bij te staan en de neiging van problemen weg te kijken, zijn van alle tijden. Samen met Herinneringscentrum Kamp Westerbork wil Stichting Vluchteling daar in de ‘Nacht van de vluchteling’, van 15 op 16 juni 2019, aandacht voor vragen. De stichting noemt Westerbork een ‘plek van historische betekenis’. Alleen dringt zich de vraag op wélke herinnering deze plek oproept. Hoogstwaarschijnlijk is dat niet de gedachte aan de opvang van Joodse vluchtelingen in 1939. Evenmin aan de internering van NSB’ers, kort na de bevrijding in 1945. Noch aan de voorlopige huisvesting van Molukkers in de jaren vijftig. Nee, de herinnering gaat zonder twijfel terug naar Kamp Westerbork in de periode ‘40-’45 als ‘doorgangskamp’: de plaats vanwaar de Nederlandse Joden werden afgevoerd, hun vrijwel zekere dood tegemoet.

Vanwege die allesoverheersende herinnering aan dit ‘voorportaal van de dood’ is dit idee van de stichting en het herinneringskamp ongelukkig. Het zet de hedendaagse herdenker op het verkeerde been. Alsof de beroerde behandeling van vluchtelingen door Europa nu – waardoor vanwege onverschilligheid vooral verdrinkingsdoden te betreuren zijn – te vergelijken is met de door de nazi’s industrieel opgezette moord op het Joodse volk.

Kunstenaar Armando (1929-2018) introduceerde het begrip ‘schuldig landschap’. Dat is een landschap dat een verleden met zich meetorst. Dat geldt in hoge mate voor Kamp Westerbork. Bij dat verleden moet je stilstaan, maar belast het niet met eigentijdse discussies.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.

nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.

beeld nd

Laat iedereen met een scherpe mening over transgenderzorg eens een tijdje zwijgen

Brits onderzoek naar de zorg voor jongeren met genderproblematiek is een verademing en verdient Nederlandse navolging. Goede transgenderzorg heeft grondig onderzoek nodig, maar kan heel goed zonder gepolariseerd debat.

Commentaar

Johan had een Surinamer kunnen zijn. Hoe afkomst nooit iets te maken heeft met nationaliteit

De racistische koffietafeltheorie van Derksen dat kleur bepaalt of je een Nederlander bent, krijgt veel kritiek uit de maatschappij. Hopelijk is dit een verandering in het denken over kleur en nationaliteit.

Afbeelding

Juist omdat het veel kiezers niet interesseert, is een wet nodig die politieke partijen controleert

Een politieke partij verbieden, dat kan onder de huidige wetgeving - het is al eens gebeurd. Maar er zijn meer redenen om een wet te maken speciaal voor politieke partijen. Vooral omdat de kiezer niet zo kieskeurig is.

Afbeelding

'Klarnaschulden' zeggen veel over hoe (te) jonge consumenten online worden verleid

Betaaldiensten als Klarna en Riverty hebben maar één doel: consumenten verleiden een aankoop te doen door het lastige betaalmoment weg te masseren. Jongeren moeten hier beter tegen worden beschermd.

NSC is in razend tempo een machtspartij aan het worden, met alle ingewikkelde afwegingen die daarbij horen.

De bravoure van de NSC-top maakt de partij van Pieter Omtzigt er niet geloofwaardiger op

Nieuw Sociaal Contract is in razend tempo een machtspartij aan het worden. Wat NSC'ers wel iets meer zouden mogen beseffen, is dat ook in de politiek woorden en daden bij elkaar moeten passen.