Luister naar

Ongure verhuurpraktijken in studentenstad Groningen

Nieuws
Studenten in Groningen laten het wel uit hun hoofd om te gaan klagen bij hun particuliere kamerverhuurder. Voor je het weet, word je je kamer uit gepest.
Sjoerd Kalisvaart de grootste belangenbehartiger voor stu..
dinsdag 12 december 2017 om 03:00
Uit klachten die bij het Meldpunt Ongewenst Verhuurdersgedrag binnenkomen – een meldpunt dat is opgezet door de Groninger Studentenbond en de gemeente Groningen – valt een zeer geraffineerde handelwijze van verhuurders af te leiden: een heus actieplan huurdertje pesten.
Uit klachten die bij het Meldpunt Ongewenst Verhuurdersgedrag binnenkomen – een meldpunt dat is opgezet door de Groninger Studentenbond en de gemeente Groningen – valt een zeer geraffineerde handelwijze van verhuurders af te leiden: een heus actieplan huurdertje pesten. anp / Valerie Kuypers

Eindexamen gehaald, middelbareschooldiploma op zak en op kamers. In Groningen is dit de normale gang van zaken. Maar liefst 72 procent van de Groningse studenten is uitwonend, blijkt uit de Lokale Monitor Studentenhuisvesting Groningen 2017. Al deze studenten hebben een kamer, studio of appartement in de stad. En dus ook een huisbaas. Dit kan een woningcorporatie zijn, of een particuliere verhuurder. Voor de huurders in Groningen is het waarschijnlijk dat laatste.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 60 procent van de Groningse huurmarkt in handen is van particuliere verhuurders, ten opzichte van een landelijk gemiddelde van 44 procent. En dat brengt problemen mee.

zelf oplossen

Waar woningcorporaties gebonden zijn aan strenge wet- en regelgeving, zijn particuliere verhuurders dat minder. Als een woningcorporatie, die onder landelijk toezicht staat, de fout in gaat, zal hiertegen direct worden opgetreden. Maakt een particuliere verhuurder dezelfde fouten, dan is er niet direct een duidelijke toezichthouder aan te wijzen. Huurders lijken de problemen zelf op te moeten lossen en worden overgelaten aan de huurcommissie, of zelfs de rechter.

te veel huur

Veel studenten betalen te veel huur. Uit de meest recente Check-je-kamer-rapportage van de Landelijke Studentenvakbond, uit mei 2017, bleek dat zelfs 73 procent van de studenten te veel betaalt. Gemiddeld 55 euro per maand meer dan volgens het Woning Waardeerstelsel gevraagd mag worden. Als studenten minder willen betalen, moeten ze naar de huurcommissie of in overleg treden met de verhuurder. Vaak gaat dit goed. Er zijn veel goede verhuurders. Een paar zijn echter door en door slecht. Als je die per ongeluk hebt getroffen, begint de ellende voor de huurders.

Op het moment dat een huurder een procedure start bij de huurcommissie, neemt de huurcommissie contact op met de verhuurder. Die moet vervolgens 450 euro aan griffiekosten betalen en kan verwachten dat de huur permanent omlaaggaat, of dat er een grote rekening komt. Dat vooruitzicht bevalt de verhuurder niet en dat wil hij graag voorkomen. Dus komt hij in actie.

Uit de klachten die bij het Meldpunt Ongewenst Verhuurdersgedrag binnenkomen – een meldpunt dat is opgezet door de Groninger Studentenbond (GSb) en de gemeente Groningen – valt een zeer geraffineerde handelwijze van verhuurders af te leiden: een heus actieplan huurdertje pesten. We beginnen met een telefoontje. ‘Ik hoorde dat je wilt gaan verhuizen’, begint een verhuurder dan in een aantal gevallen. De huurder is stomverbaasd. ‘Nee’, stamelt die dan vragend. ‘Ik zou er nog maar eens goed over nadenken’, zegt de verhuurder dan. Vervolgens wordt de verbinding verbroken en blijft een bange huurder achter.

junkie in huis

Hier houdt een verhuurder echter niet op. In sommige gevallen wordt een junkie of een dakloze in het huis geplaatst. Die zorgt dan voor overlast en vertrekt weer als ook de huurder vertrekt. In andere gevallen komt een ‘klusjesman’ langs. Opeens moeten er allemaal dingen aangepakt worden, worden sloten vervangen, worden er spullen gejat en wordt er vooral veel gescholden en geïntimideerd.

Het is dan ook niet gek dat studenten huiverig zijn om een procedure te beginnen bij de Huurcommissie of het gesprek aan te gaan met de huisbaas. Vaak is het beginnen van een procedure, hoewel gerechtvaardigd, het niet waard. Het levert te weinig op in vergelijking met de stress en intimidatie die je zult moeten doorstaan. Dit moet worden doorbroken.

Intimidatie is strafbaar en stelselmatig de wet overtreden moet keihard worden aangepakt. Daar ligt een taak voor de overheid. Gemeenten willen graag optreden, maar kunnen dit onvoldoende door complexe regelgeving. Dit was dan ook de reden dat de wethouders van twaalf studentensteden op 14 november een brandbrief stuurden naar de minister van Binnenlandse Zaken Ollongren, met een roep om meer bevoegdheden. De Landelijke Studentenvakbond heeft daarnaast recent een plan gelanceerd om malafide pandjesbazen aan te pakken.

niet alleen Den Haag

Die brief en dat plan zijn een ontzettend goed begin, maar we moeten niet alles afschuiven op Den Haag. Ook in Groningen moeten we stappen zetten. Laat de gemeente nu eens hard werken aan het wegnemen van angst bij huurders. Dat doe je door op te treden. Dat doe je door niet alleen te praten over oplossingen, maar ze ook uit te voeren. Het College sprak in een brief van 17 oktober 2017 al van een tweede vergunningsstelsel voor kamerverhuur. Boven op de onttrekkingsvergunning die nodig is om kamers te verhuren, komt er dan nog een vergunning waardoor de gemeente ook kan toetsen op kwaliteit en huurprijzen. Het is belangrijk dat er uitgewerkte plannen komen. De ambitie van de gemeente ligt er, nu de resultaten nog. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.

CU-leider Mirjam Bikker en minister Carola Schouten van Armoedebestrijding op uitslagenavond van de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

ChristenUnie peilt de geest van de tijd onvoldoende: kiezer ziet niet waar de partij verschil kan maken

Zijn er thema’s waarvan de Nederlander zegt ‘dat is typisch de ChristenUnie’? Nee, stellen drie partijgangers uit zuid-Nederland. Zij analyseren de tegenvallende verkiezingsuitslag.