Luister naar

Ingezonden brief: Vele gezinnen, Joden en Arabieren, moeten weer in angst leven

Nieuws
Anneke van der Meulen Zwolle
dinsdag 12 december 2017 om 03:00

Als het om Jeruzalem gaat (ND 7 december), bemoeit de hele wereld zich ermee. Vanmiddag (zondag, red.) is in Jeruzalem een bewaker neergestoken bij het centrale busstation. En wie weet wat er nog meer staat te gebeuren de komende weken. Ik had contact met een vriendin die in een dorpje in de buurt van Haifa woont. Zij geeft me toch een heel andere indruk dan dat het hele Joodse volk blij zou zijn met het besluit van Donald Trump. ‘Net of wijzelf hier niet weten dat Jeruzalem onze hoofdstad is. Daar hebben we echt geen Amerikaanse vlag voor nodig. Deze erkenning zal leiden tot escalatie van geweld. Ook de Arabische dorpjes in het noorden die altijd in vrede leven met hun Joodse buren, komen nu in opstand. Er wordt meer stukgemaakt dan er gewonnen wordt.’

In Europa realiseren wij ons niet wat deze stap betekent voor de persoonlijke omstandigheden van zowel Joden als moslimgezinnen. Er wordt niet alleen een bom gelegd onder de vredesonderhandelingen, er wordt ook een bom gelegd onder de vele families die weer in zorgen zitten omdat onnodig bloedvergieten op de loer ligt. Moeders en vaders, grootmoeders en grootvaders die in angst zitten om hun kinderen en kleinkinderen die in het leger zijn en ongewild in gevaarlijke situaties terechtkomen. Realiseren wij ons dat als wij ons standpunt bepalen? <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.

Afbeelding

Hoe het lijntje tussen de Nederlandse Gereformeerde Kerken en Israël hersteld kan worden

De Nederlandse Gereformeerde Kerken knipten het 'officiële lijntje' met Israël door, maar zoeken tegelijkertijd naar een manier om toch verbondenheid te tonen. Lieddichter Ria Borkent doet een voorstel.

Behandeling in de gesloten jeugdzorg heeft geen enkele kans van slagen zolang het aan echte nabijheid van hulpverleners ontbreekt.

Staatssecretaris Van Ooijen en Kamerleden, zet jullie boosheid over gesloten jeugdzorg om in actie

Hoe kan het dat staatssecretaris Van Ooijen (VWS) zegt dat de gesloten jeugdzorg misschien maar wat langer open moet blijven? Maak liever meer vaart om goede alternatieven te vinden, betoogt Margot Ende-van den Broek.

De Duitse bondskanselier Scholz staat onder druk: welke wapens gaat hij Oekraïne leveren?

Bondskanselier Scholtz kan een andere keus maken en zo een moreel belangrijke daad verrichten

Komende paasdagen vinden in Duitse steden vredesdemonstraties plaats. De leuze is: ‘Nooit weer oorlog is nú’. Want nú wordt besloten welke wapens Duitsland aan Oekraïne levert. Hans Ester legt uit hoe gevoelig dat ligt.