VIDEO. “Dit was niet gebeurd aan de overkant”: Bayern woest na controversiële buitenspelfase, die hen finaleplaats kostte

Controverse woensdagavond in de halve finales van de Champions League tussen Real Madrid en Bayern München. De Rekordmeister had in de slotfase nog een krappe voorsprong helemaal uit handen gegeven, maar leek in de slotseconden alsnog langszij te komen. Matthijs De Ligt had er namelijk met een ultieme poging nog 2-2 van gemaakt, maar die werd door de lijnrechter van scheidsrechter Marcyniak door de neus geboord.

Marnix Taes

In de absolute slotfase kreeg Bayern nog een ultieme mogelijkheid tot de 2-2. Joshua Kimmich verstuurde nog een verre voorzet richting het zestienmetergebied, waar zowel De Ligt als invaller Thomas Müller te wachten stonden. Na een bizarre fase, waarin de lijnrechter van Marcyniak al voor buitenspel gefloten had, ramde de Nederlandse verdediger de bal alsnog tegen de netten. De Bayern-spelers in het algemeen en Müller in het bijzonder waren woest, des te meer omdat Real enkele minuten voordien wel verder mocht spelen met het tweede doelpunt van Joselu tot gevolg. Hét doelpunt van de kwalificatie zou zo blijken.

Volgens De Ligt zelf kwam de lijnrechter zich achteraf excuseren.“Als het buitenspel is, is het buitenspel. Maar de regel zegt dat als het niet duidelijk is, je moet laten doorspelen. Zelfs ik kon niet zien dat het buitenspel was. Het is gewoon een grote fout. De lijnrechter zei tegen mij: ‘Sorry, ik heb een fout gemaakt’. Ja, daar koop ik niets mee. Ik ben niet de persoon, die een nederlaag op een scheidsrechterlijke dwaling steekt en dat Real de scheidsrechters altijd aan hun kant heeft, maar vanavond heeft dat wel het verschil gemaakt.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook Bayern-Trainer Thomas Tuchel was op de persconferentie na afloop nog altijd razend. “Het is duidelijk en zonder enige twijfel een inbreuk op elke regel in het moderne voetbal. Een absolute ramp en een duidelijke overtreding van de spelregels. De regel is duidelijk: een fase moet afgemaakt worden. De eerste fout was er één van de lijnrechter, de tweede van de scheidsrechter. In deze fase kan je gewoon nooit zeker zijn dat het buitenspel was. Het is echt een zware beslissing om hier voor buitenspel te vlaggen en het is een foute. We accepteren het, maar dit was aan de overkant niet gebeurd.”

Real-trainer Carlo Ancelotti begreep de frustratie van zijn Duitse concullega, maar wees ook naar een volgens de Italiaan onterecht afgekeurd doelpunt eerder in de partij. “De assistent-scheidsrechter steekt zijn vlag in de lucht, de scheidsrechter fluit en we stoppen met voetballen. Het was misschien geen buitenspel, maar het is duidelijk dat hij floot. Zij klagen over dat doelpunt, maar wij kunnen ook klagen over het andere doelpunt dat werd afgekeurd. Op die corner duikt Kimmich gewoon en dat had ook altijd een doelpunt moeten zijn.”

De bewuste fase:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© AFP

© AFP

© AFP

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen