Overwinning voor chemieconcern Monsanto, miljoenenboete vernietigd

Nieuws
Het hof van beroep van de Amerikaanse staat Washington heeft woensdag een vonnis van 185 miljoen dollar tegen chemieconcern Monsanto, onderdeel van het Duitse Bayer, vernietigd. Dit is de tweede grote juridische overwinning in twee weken voor het bedrijf dat in veel rechtszaken verwikkeld is.
anp
donderdag 2 mei 2024 om 15:11
Afbeelding
beeld anp

Veel van de zaken gaan over onkruidverdelger Roundup, die het omstreden bestanddeel glyfosaat bevat, maar in deze zaak gaat het om blootstelling aan zogeheten polychloorbifenylen (PCB’s). Dat zijn chemische stoffen waarvan het gebruik en de productie sinds 2001 wereldwijd verboden zijn. Maar er zijn nog altijd apparaten en toepassingen in omloop waarin ze zitten.

Drie voormalige docenten van een school in de omgeving van Seattle klaagden Monsanto aan omdat ze hersenschade zouden hebben opgelopen door blootstelling aan de giftige chemicaliën van het bedrijf. Ze zeiden dat de stoffen vrijkwamen uit de fittingen van lampen waarin de PCB’s waren verwerkt. Monsanto had de stoffen geleverd.

Het hof van beroep was het met Bayer eens dat de rechtbank de wetten van Missouri, waar Monsanto gevestigd is, onjuist had toegepast. Daardoor was het mogelijk geworden om claims in te dienen tientallen jaren nadat het bedrijf in 1977 was gestopt met het produceren van PCB’s.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederland en andere landen doen in brief oproep aan Israël

Een groep Westerse landen, waaronder Nederland, heeft een brief geschreven aan de Israëlische regering. Die wordt opgeroepen om zich aan het internationaal recht te houden.

Afbeelding

Minister Helder 'enorm teleurgesteld' dat Brazilië WK mag houden

Conny Helder baalt dat niet Nederland, België en Duitsland maar Brazilië het WK vrouwenvoetbal in 2027 mag houden. 'Ik ben enorm teleurgesteld. Dat was een zwaar bericht vanochtend', zei ze vrijdag tegen parlementaire journalisten.

Afbeelding

Boeren krijgen onder nieuwe coalitie minder geld, zegt Adema

De beoogde coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB zet juist minder geld voor boeren opzij dan het huidige kabinet van plan was, zegt demissionair landbouwminister Piet Adema.

Afbeelding

Zitting over Gaza in Den Haag korte tijd onderbroken om protest

De zaak voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) rond de Israëlische operatie in Rafah is korte tijd onderbroken geweest door een protest. Dat gebeurde tijdens een slotwoord van het verdedigingsteam van Israël.

Afbeelding

Jetten ziet klimaatdoelen onder nieuwe coalitie uit beeld raken

De klimaatdoelen raken uit beeld met het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB, zegt demissionair klimaatminister Rob Jetten. 'Er wordt beknibbeld op het klimaatgeld. Een eerlijke prijs op vervuiling door bedrijven wordt weer teruggedraaid.

Afbeelding

AfD-politicus loopt hoofdwond op bij aanval met asbak

Een regionale parlementariër van Alternative für Deutschland (AfD) is in de nacht van donderdag op vrijdag aangevallen met een asbak. De politicus heeft daarbij een hoofdwond opgelopen.