XR wil A10 in Amsterdam blokkeren op Koningsdag

Nieuws
Extinction Rebellion (XR) wil zaterdag om 12.00 uur de A10 ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam opnieuw blokkeren. De actiegroep eist dat ING onmiddellijk stopt met het financieren van de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en justitie) noemt de blokkade op Koningsdag onverantwoordelijk en heeft de actie verboden.
anp
zaterdag 27 april 2024 om 03:55
Afbeelding
beeld anp

De driehoek vindt het blokkeren van een snelweg waar 100 kilometer per uur wordt gereden gevaarlijk, zowel voor de demonstranten als verkeersdeelnemers. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft dit per brief aan XR laten weten. Net als bij eerdere demonstraties is er een alternatieve demonstratieplek aangeboden op de Amstelveenseweg.

Tijdens Koningsdag zijn er honderdduizenden bezoekers in de hoofdstad. De politie-inzet die nodig is bij de blokkade, zal ten koste gaan van de politiecapaciteit elders in de stad. Dat kan mogelijk gevolgen hebben voor de veiligheid, waarschuwt de driehoek. Amsterdamse politiechef Frank Paauw zei eerder dat bij de laatste XR-blokkade 375 politiemensen werden ingezet. Dit aantal is op Koningsdag niet beschikbaar.

Bovendien kan de blokkade mogelijk gevolgen hebben voor de aanrijtijden van ambulances van de nabijgelegen ziekenhuislocatie VUmc, waarschuwt Halsema. Op een dag als Koningsdag is de druk op het ziekenhuis vaak groter dan normaal door de vele bezoekers in de stad, aldus de burgemeester.

XR heeft laten weten hun blokkade pas te heroverwegen als koning Willem-Alexander zich uitspreekt tegen fossiele financiering. De laatste poging tot het blokkeren van de A10 op 30 maart mislukte. In februari en december slaagde XR er wel in om te demonstreren op de Amsterdamse snelweg.

Activisten van The Road to Free Palestine willen ook op Koningsdag een wegblokkade opwerpen, om ‘een groot statement tegen genocide’ maken. De precieze locatie van die actie is nog niet bekend.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Brouwer achter Jupiler en Leffe verdient meer door duurder bier

AB InBev, de grootste bierbrouwer ter wereld, heeft afgelopen kwartaal meer verdiend aan de verkoop van bier als Hertog Jan, Jupiler, Stella Artois, Leffe, Corona en Budweiser. Dit komt mede door hogere prijzen. Mensen kochten vorig jaar minder bier van de brouwer.

Afbeelding

Winst moederbedrijf Albert Heijn daalt door reorganisatie België

Supermarktconcern Ahold Delhaize heeft in het eerste kwartaal een lagere winst geboekt. Het moederbedrijf van Albert Heijn, bol, Etos en Gall & Gall maakte onder andere meer kosten in België.

Afbeelding

Aandacht voor cijfers moederbedrijf Albert Heijn op Damrak

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de resultaten van Ahold Delhaize. Het moederbedrijf van Albert Heijn, Delhaize, bol, Etos en Gall & Gall zag de omzet in het eerste kwartaal licht stijgen tot 21,7 miljard euro.

Afbeelding

Kleine stijging autoverkoop BMW, flink meer elektrisch

Het Duitse autoconcern BMW heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de wereldwijde verkopen licht zien stijgen. Daarbij deden volledig elektrische auto's het goed. De verkoop van motorfietsen van BMW ging wel omlaag.

Afbeelding

Studenten brengen nacht door op UvA-terrein in binnenstad

Op het terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het centrum van de hoofdstad bevinden zich woensdagochtend naar schatting nog zo'n twintig studenten. Het lijkt erop dat de studenten de nacht op het terrein hebben doorgebracht, ziet een ANP-verslaggever ter plaatse.

Afbeelding

Nederlandse industrie produceert opnieuw minder

De productie in de Nederlandse industrie is in maart met 6 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de voorgaande acht maanden kromp de productie op jaarbasis door lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid.