Republikeinen demonstreren voor lagere uitkering voor de koning

Nieuws
De antimonarchistische beweging Republiek demonstreert op Koningsdag in Emmen. De republikeinen willen dat de koning een stuk minder gaat verdienen en dat hij inkomsten-, erf- en schenkbelasting gaat betalen. In plaats van de 1,1 miljoen euro die Willem-Alexander nu jaarlijks ontvangt, hoeft de koning volgens Republiek niet meer te verdienen dan de balkenendenorm. Die ligt nu op zo’n 233.000 euro per jaar. De beweging is een handtekeningenactie gestart die zaterdag officieel wordt afgetrapt.
anp
zaterdag 27 april 2024 om 03:52
Afbeelding
beeld anp

‘Het overgrote deel van de Nederlanders stoort zich aan het miljoeneninkomen van de Oranjes’, stelt voorzitter van Republiek Floris Müller. Naast zijn uitkering van 1,1 miljoen ontvangt Willem-Alexander een kleine 6 miljoen aan onkostenvergoedingen. ‘In een tijd waarin zoveel mensen het moeilijk hebben valt het niet uit te leggen dat we het staatshoofd zoveel geld betalen, het is oneerlijk en een symbool van ongelijkheid in de samenleving’, aldus Müller. Volgens de voorzitter van de republikeinen behoren de Oranjes tot de rijkste families van Europa en zijn alle vergoedingen daarom ook niet nodig. ‘Het is niets anders dan een miljardairssubsidie en daar willen wij met onze petitie een einde aan maken.’

Republiek plaatst langs de route van de koninklijke familie een groot scorebord met de actuele stand van het aantal verzamelde handtekeningen. ‘Een interactieve demonstratie’, noemt Müller de actie. Mensen kunnen de petitie ook ter plekke ondertekenen. ‘Ik hoop natuurlijk dat de koning ook een handtekening komt zetten’, grapte Müller eerder deze week. De voorman van de republikeinen hoopt dat de petitie uiteindelijk zeker 50.000 keer getekend wordt. Tekenen kan tot Prinsjesdag. Dan wil de organisatie de handtekeningen aanbieden aan de Tweede Kamer.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd. Dat zegt rector magnificus van de UvA Peter-Paul Verbeek tegen stadszender AT5.

Afbeelding

Gelderse laadpalen kunnen uitgezet bij krapte op stroomnet

In meerdere gemeenten in Gelderland en Utrecht kunnen laadpalen binnenkort worden uitgezet als het stroomnetwerk overbelast is. De 191 laadpalen komen onder het beheer van Park&Charge en gaan 'netbewust laden'.

Afbeelding

Geen daling aantal klanten voor AH na einde tabaksverkoop

Klanten zijn Albert Heijn niet gaan mijden sinds de supermarktketen is gestopt met de verkoop van tabak. Vanaf 1 juli is het voor alle supermarkten verboden om rookwaren te verkopen, maar Albert Heijn stopte hier na de jaarwisseling al mee.

Afbeelding

Britten sluiten cyberaanval uit voor storing vliegvelden

De Britse overheid gaat er niet vanuit dat een cyberaanval de oorzaak was van een storing op verschillende luchthavens in het land. Door die storing was het automatisch scannen van paspoorten dinsdagavond enkele uren niet mogelijk.

Afbeelding

Slachtofferhulp: jaarlijks 100.000 jongeren online misbruikt

Meer dan 100.000 jongeren krijgen jaarlijks te maken met online seksueel misbruik. Dat zegt Slachtofferhulp Nederland. De uitspraak in de grootste sextortionzaak van het land geeft de slachtoffers 'de erkenning die zij nodig hebben', reageert een woordvoerster van de organisatie.

Afbeelding

Wilders voor 'keiharde' aanpak pro-Palestijnse studentenprotesten

De pro-Palestijnse protesten op het terrein van de Universiteit van Amsterdam en andere universiteiten moeten "keihard" worden aangepakt, vindt Geert Wilders.