© EPA

IS stuurt duidelijke waarschuwing met nieuw doelwit

Het volgende doelwit van Islamitische Staat (IS) zou wel eens de Frauenkirche (Onze-Lieve-Vrouwekerk) in het Duitse Dresden kunnen zijn. De terreurgroep noemt de kerk in haar magazine een “populaire ontmoetingsplaats van kruisvaarders die erop wacht om platgebrand te worden”.

Guy Stevens

In de juli-editie van het IS-propagandablad Rumiyah staat een foto van de beroemde kerk, met daaronder een tekstje waarin staat dat ze platgebrand moet worden. Om de daad bij het woord te voegen, staat daaronder uitgelegd hoe je een bom moet maken. “Kerken zijn optimale locaties voor een aanslag, net als benzinestations, ziekenhuizen en nachtclubs”, staat er nog bij.

“We weten ervan”, vertelt Horst Kretzschmar, hoofd van de politie in Dresden, aan Bild. “Er lijkt gevaar te zijn en daar zijn we op voorbereid.” De kerk zou daarom continu in de gaten worden gehouden door zwaar bewapende teams.

Een tweede bron die de kerk vermeldt is er niet, dus gaat de politie er voorlopig van uit dat er nog geen concrete plannen zijn voor een aanslag. Specialisten houden het internet wel voortdurend in de gaten.

Sagrada Familia

Dat IS een kerk uitkiest als doelwit is des te opvallend omdat het plan van de terroristen die de aanslag in Barcelona pleegden eigenlijk was om de Sagrada Familia op te blazen. “IS mikt sinds 2014 al op kerken”, zegt terreurexpert Peter Neumann van King’s College in Londen. “Het is zeker mogelijk dat ze daar nu weer meer op zullen mikken. Dit is schokkend, maar het past wel in het plaatje, want de daders houden van religieuze confrontaties.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER