Luister naar

Museum Boijmans houdt Koenigscollectie

Nieuws
De kunstwerken uit de Koenigscollectie zijn eigendom van museum Boijmans Van Beuningen en niet van de erfgenamen van de Duits-Nederlandse kunstverzamelaar Franz Koenigs.
Maurice Hoogendoorn Maurice Hoogendoorn
woensdag 23 augustus 2017 om 19:43

Rotterdam

Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald. Zes van de erven Koenigs claimen dat 22 werken uit de collectie tot een afzonderlijke bruikleen behoren die nog steeds van kracht is. De rechter oordeelde dat die claim gebaseerd is op veronderstellingen en onvoldoende met feiten wordt ondersteund.

Het was de zoveelste rechtszaak tussen nazaten van Koenigs en het Rotterdamse museum. Telkens is het museum door de rechter in het gelijk gesteld. ‘We vinden het echt tijd geworden dat dit tijdrovende en belastende proces tot een beheerst einde komt’, reageert Boijmans-directeur Sjarel Ex.

De Koenigscollectie is een belangrijk onderdeel van museum Boijmans Van Beuningen. De verzameling is in de jaren twintig bijeengebracht door de Duitse handelaar en bankier Franz Koenigs, die zich in 1922 in Nederland vestigde. Na de beurskrach in 1929 en de daaropvolgende crisis raakte Koenigs financieel aan de grond. Hij leende in 1935 geld bij de bank Lisser & Rosenkranz met zijn kunstcollectie als onderpand. De werken werden in bruikleen gegeven aan museum Boijmans. Vlak voor de Duitse inval vluchtten de Joodse bankeigenaren en liquideerden zij hun bank. Koenigs had niet terugbetaald, dus was de collectie van de bank. De werken kwamen vervolgens in handen van het museum door een aankoop van havenbaron Daniël George van Beuningen, die overigens een deel doorverkocht aan de nazi’s.

De Koenigscollectie omvatte vlak voor de Tweede Wereldoorlog ruim 2600 tekeningen en 50 schilderijen, daterend van de veertiende tot de negentiende eeuw. Een deel is van beroemde kunstenaars als Rembrandt, Albrecht Dürer en Fra Bartolommeo.

oorlogsbuit

De werken die Van Beuningen aan Hitlers kunstadviseur Hans Posse had verkocht, werden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Russen in beslag genomen als oorlogsbuit. Een deel is later teruggegeven aan museum Boijmans van Beuningen, maar bijvoorbeeld het Moskouse Poesjkinmuseum heeft nog tekeningen uit de collectie.

Na de oorlog zijn er geregeld erven geweest die meenden aanspraak te maken op (een deel van) de Koenigscollectie. Een ander deel van de erven heeft zich weer van hen gedistantieerd.

Franz Koenigs ontving in 1939 het Nederlandse staatsburgerschap. Twee jaar later stierf hij in Keulen waar hij tussen een trein en een perron terechtkwam. Nooit is bewezen of er bij dit vreemde voorval sprake was van moord of zelfdoding. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.