Luister naar

Zwartewaterland investeert in religieus erfgoed

Nieuws
De gemeente Zwartewaterland wil zich met behulp van subsidies sterker gaan profileren met het eigen religieus erfgoed.
Petra Noordhuis Petra Noordhuis
woensdag 23 augustus 2017 om 19:16
Hasselt kan met de subsidie het thema bedevaart promoten en lokale pelgrimsroutes ontwikkelen.
Hasselt kan met de subsidie het thema bedevaart promoten en lokale pelgrimsroutes ontwikkelen. wikimedia / Michiel Verbeek

Zwartewaterland

De gemeente Zwartewaterland kent een rijk religieus erfgoed. Het geloof in al zijn schakeringen heeft altijd een belangrijk deel uitgemaakt van de identiteit in Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis.

Bij religieus erfgoed gaat de aandacht niet alleen uit naar het zichtbare erfgoed zoals kerken, maar ook naar tradities zoals de bedevaart in Hasselt en het psalmzingen met de bovenstem in Genemuiden.

provincie

Zwartewaterland is een van de zes gemeenten in Overijssel die zijn uitgekozen om deel te nemen aan de regeling Cultuurprofielen.

De regeling is onderdeel van de provinciale nota ‘Cultuur in de Schijnwerpers’ en biedt gemeenten de kans om in een periode van vier jaar de lokale culturele infrastructuur te verstevigen.

In overleg met de provincie heeft de gemeente Zwartewaterland gekozen om het religieus erfgoed beter toegankelijk, zichtbaar en beleefbaar te maken voor zowel inwoners als bezoekers.

Om dit mogelijk te maken stelt de provincie 160.000 euro beschikbaar. De gemeente legt hier nog eens 60.000 bij, zodat er in totaal 220.000 kan worden besteed aan uitvoering van de plannen.

Een belangrijk doel van de regeling is het bevorderen van cultuurparticipatie. Er is in de uitwerking van de plannen daarom een prominente rol weggelegd voor maatschappelijke, culturele en kerkelijke organisaties. Het programma wordt de komende jaren daarom samen met vrijwilligers van deze organisaties vormgegeven.

bedevaart

Zwartewaterland komt ook in aanmerking voor een Europese subsidie van 70.000 euro om specifiek in Hasselt het thema bedevaart te promoten.

Met deze Europese bijdrage wil de gemeente de bedevaartgeschiedenis van Hasselt beter onder de aandacht brengen bij zowel inwoners als toeristen.

Dit zal onder meer gebeuren door tentoonstellingen, lezingen en het aanbrengen van informatiepanelen, maar ook door het ontwikkelen van (lokale) pelgrimsroutes en het professionaliseren van bestaande toeristische arrangementen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van Staatstoezicht op de Mijnen, bij zijn huis in Abcoude. 'Ieder jaar blijft de uitvoering achter bij de planning.'

Definitief dichtdraaien gaskraan belangrijke stap, maar 'versterking huizen is nog een gigantische opgave'

Dinsdagavond stemde de Eerste Kamer in met het definitief sluiten van het Groningse gasveld. Een belangrijke stap, vindt inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van het Staatstoezicht op de Mijnen.

Prins Constantijn, Ira Van Eelen (dochter van kweekvlees-pionier Willem Van Eelen) en Ron Blaauw (chef kok) zijn proefpanel voor de eerste proeverij van gecultiveerd vlees in Europa bij Meatable in Leiden.

Eerste Europese kweek­vlees­proeverij: 'Een heel mooie worst'

Een primeur in Leiden: woensdag mocht er voor het eerst in de Europese Unie kweekvlees worden geproefd. Onder andere sterrenkok Ron Blaauw en prins Constantijn waren uitverkoren. En, smaakt het?

Een balie in een van de twaalf Co-med-praktijken.

Patiënten van huisartsenketen Co-Med lopen grote veiligheidsrisico's

De bereikbaarheid en acute zorg van Co-Med-praktijken is ondermaats, zo oordeelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een rapport dat woensdag openbaar werd. De inspectie eist verbetering.

Hans Vijlbrief, demissionair staatssecretaris Mijnbouw, praat met Caspar van den Berg (VVD). De senator leek twee weken geleden de sluiting te vertragen.

Groningenveld gaat echt dicht: Eerste Kamer stemt voor wet

Na wat tegenstribbelingen twee weken geleden is de Eerste Kamer nu toch door de pomp: een meerderheid van de Eerste Kamer heeft dinsdagavond voor het sluiten van het Groningengasveld gestemd.

In Ede organiseert het Nederlands Dagblad op 28 mei, een week voor de Europese Parlementsverkiezingen, een debat met de lijsttrekkers van CDA, ChristenUnie en SGP.

Lijsttrekkers CDA, CU en SGP bij het Europese ND Verkiezingsdebat. Aanmelden kan vanaf nu

De lijsttrekkers Tom Berendsen (CDA), Anja Haga (ChristenUnie) en Bert-Jan Ruissen (SGP) gaan op dinsdag 28 mei met elkaar in debat in Ede. Ze doen dat in de eerste editie van het Europese ND Verkiezingsdebat.

Jade Sahin (rechts) zat in de prostitutie en kreeg hulp van Carissa Huizinga (links) van het Overweeghuis in Groningen. ‘Ik werd overvallen met een gevoel van vrede.’

Jade stapte uit de prostitutie en vond God: 'Opeens was die stoere chick met tatoeages verdwenen'

Wat doe je, als je in de prostitutie zit en eruit wilt? De christelijke ex-prostituee Jade stond voor deze vraag. Uiteindelijk kon ze terecht bij het Overweeghuis Groningen. 'Ik voelde altijd al Gods aanwezigheid.'