Luister naar

Rutte reageert op bedreiging Thierry Baudet

Nieuws
‘Totaal onacceptabel’ vindt premier Mark Rutte de bedreigingen aan het adres van politicus Thierry Baudet van Forum voor Democratie.
redactie nd
maandag 25 maart 2019 om 06:43

Rutte zegt dat vanmorgen in De Telegraaf. Hij reageert onder meer op een filmpje dat viral ging, waarin een demonstrant tijdens een betoging in Amsterdam zingt: ‘Als je Thierry dood wilt schieten, zeg dan paf.’

De Universiteit Utrecht zette een docent op non-actief die woensdagavond, toen bekend werd dat Baudets Forum voor Democratie een grote overwinning had geboekt, getwitterd had: ‘Volkert, waar ben je?’ Hij verwees daarmee naar Volkert van der Graaf, die politicus Pim Fortuijn vermoordde nadat die in 2002 een grote verkiezingsoverwinning had geboekt.

Rutte tegen De Telegraaf: ‘Iedereen mag het in Nederland met iedereen oneens zijn, maar bedreigingen zoals die aan Thierry Baudet zijn totaal onacceptabel. Alle politici moeten in veiligheid en vrijheid hun werk kunnen doen. Democratie is geen gemakkelijk, maar wel een rijk bezit. Dat moeten we met z’n allen beschermen.’

Overigens meldt RTV Utrecht dat de geschorste docent nu ook zelf met de dood wordt bedreigd. Hij heeft het bericht van twitter verwijderd, er inhoudelijk afstand van genomen en er spijt voor betuigd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De ministers Carola Schouten en Steven van Weyenberg maandag tijdens het Nationaal Jeugddebat in de Tweede Kamer.

Geroffel en 'woehoes' in de Tweede Kamer: 'We moesten toch van het oude meubilair af'

Het jaarlijkse Nationaal Jeugddebat stond maandag, onder meer, in het teken van misleidende financiële producten. De aanwezige ministers hadden het niet gemakkelijk. ‘Het echte vragenvuur begint nu pas.’

In de ontvangsthal liggen bierviltjes met een foto van SGP-Europarlementariër en lijsttrekker Bert-Jan Ruissen op tafel. ‘Geef Bert-Jan een tweede ronde!’, staat erbij.

Niet alleen het Wilhelmus, maar ook het volkslied van Israël klinkt op de SGP-jongerendag

Is Europa ons de baas of zijn wij Europa de baas? Over die vraag denken ruim vierhonderd jongeren na tijdens de SGP-jongerendag. ‘Als we alles nou wat lokaler zouden organiseren, krijgt de burger veel meer zeggenschap.'

Kamervoorzitter Martin Bosma, voorheen mediawoordvoerder van de PVV, met zijn opvolger Martine van der Velde. Voor een visie op de media verwees zij deze week naar 'de onderhandelingstafel'.

Wilders' weerzin tegen onafhankelijke pers kan een kabinetsformatie met de PVV nog opbreken

Van onafhankelijke pers moet de PVV niks hebben. Dat kan een breekpunt worden in de formatie. En wat het mediadebat ook demonstreerde: een PVV-Kamerlid dat bijna niks zegt, maar de verslaggeving afdoet als ‘mening’.

Betrokkenen zitten aan tafel voor aanvang van een gesprek over de formatie van een nieuw kabinet.

In de formatie is het ieder voor zich: de vier partijen praten nauwelijks nog met elkaar

Na bijna vijf maanden praten wil de liefde tussen PVV, VVD, NSC en BBB maar niet opbloeien. De vier zitten niet eens meer met elkaar aan de onderhandelingstafel. Komt dat kabinet er nog wel?

Op pad met Bas Eickhout door de Brusselse wandelgangen. 'Ursula von der Leyen heeft de Groenen straks écht nodig.'

Met Europarlementariër Eickhout door de Brusselse wandelgangen. 'Ik wil rechtse huisjes omver schoppen'

Europarlementariër Bas Eickhout is een energiebom die élke Brusselse sluiproute en wandelgang lijkt te kennen. Hoe zien zijn werkdagen eruit? Een reportage over regenwolken, ‘vrachtwagentjes’ en Wopke Hoekstra.

Geert Wilders PVV staat de media te woord in de Tweede kamer.

Waarom Wilders' vijandschap tegen de media de kabinetsformatie kan opbreken

Het mediadebat markeerde een diepe kloof tussen de PVV en de drie partijen die met haar willen regeren. Wilders staat vijandig tegenover de pers, en hij vertrouwt zijn fractieleden nauwelijks vrijheid van spreken toe.