Direct naar artikelinhoud
Net open

Bij outdoorwinkel Patagonia kun je terecht voor bergwandelingen of hardloopsessies in Nederlands weer

Patagonia.Beeld Angela Baas

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze rubriek Net open lees je erover. Vandaag: het populaire outdoormerk Patagonia opent de eerste Nederlandse winkel in Amsterdam, in het iconische RoXY-pand aan het Singel.

Het van oorsprong Amerikaanse merk Patagonia is niet geheel onbekend in de hoofdstad: al heel wat Amsterdammers hebben de als duurzaam bekendstaande kleding met het bergenlogo al in hun kast hangen. Toch was er tot nu toe nog geen eigen winkel in Nederland. Volgens locatiemanager Anne-Marie Robles (45) is nu het perfecte moment voor een filiaal in Amsterdam: “De afgelopen jaren is het merk flink gegroeid.”

Als je de net geopende vestiging binnenloopt voelt het even alsof je een bergachtig gebied betreedt: op de muren prijken grote foto’s van de Albanese Vjosarivier en van, hoe kan het ook anders, bergen in Patagonië. Door de zaak heen hangt allerlei uitrusting voor avontuurlijke omstandigheden in de buitenlucht, van stevige rugzakken en fleecetruien tot handschoenen. Die komen volgens Robles hier, in het vlakke Amsterdam, ook goed van pas: “Hollanders hebben er een handje van om veel te reizen. Hier kunnen ze terecht voor technische wandelattributen.”

Naast bergkleding is er ook sportuitrusting, voor de echte sportieveling. “Zo hebben we een kledinglijn voor trailrunning (hardlopen door de natuur over onverharde paden, red.) – perfect voor hardlopen in Nederlands weer,” zegt Robles.

Maar Patagonia is meer dan een kledingwinkel alleen. Zo legt Robles uit dat het merk niet alleen wil verkopen, maar ook belangrijke gesprekken wil starten. Dit doet het onder meer door gerecyclede materialen te gebruiken en door lokale organisaties een podium te geven. Zo kwam laatst Onze Groenteboer een dagje langs in de winkel om klanten te vertellen over regeneratieve landbouw. Robles: “We streven ernaar de wereld een betere plek te maken.”

Bekijk ons overzicht met alle nieuwe winkels, restaurants en cafés. Tips? open@parool.nl.

Patagonia

Singel 465, Centrum.

Reparatie

Een scheur in je broek betekent volgens Patagonia niet dat ie niet meer gedragen kan worden. Het moet gewoon gemaakt worden. Dat kan bij de reparatiehoek in de winkel. 

Bioscoop

De brede trap in de zaak fungeert ook als tribune tijdens filmavonden. De eerstvolgende is woensdag 15 mei om 18.00 uur. Voorafgaand aan de film wordt een rondje hardgelopen.

RoXY

In dit pand zat vroeger de bekende club RoXY.