Turkije eist meer noodhulp Gaza voor hervatten handel met Israël

Nieuws
Turkije bevestigt dat het per direct alle handel met Israël staakt vanwege de situatie in de Gazastrook. Ankara zal de handel met de Israëliërs pas weer hervatten als er ‘ononderbroken en voldoende’ humanitaire hulp naar de Palestijnse bevolking in Gaza gaat, meldt het ministerie van Handel.
anp
donderdag 2 mei 2024 om 22:23
Afbeelding
beeld anp

Het verbod geldt voor de import en export van alle producten, staat in een verklaring. Het ministerie stelt daarin dat het de maatregelen ‘strikt en resoluut’ zal naleven.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is een van de felste critici van het Israëlische beleid tijdens de oorlog in Gaza. Hij heeft premier Benjamin Netanyahu vergeleken met Adolf Hitler en beschuldigt Israël van genocide.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz reageerde woedend op de plannen uit Ankara. Hij zei dat Turkije internationale afspraken schendt door havens te sluiten voor Israëlische handel. ‘Dit is hoe dictators zich gedragen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitse wapenindustrie zoekt steun tegen Chinese afhankelijkheid

Duitse wapenproducenten hebben hulp van de overheid nodig als ze hun afhankelijkheid van Chinese grondstoffen willen verminderen en toch met Amerikaanse bedrijven willen blijven concurreren. Dat stelt de Duitse vereniging van de defensie-industrie BDSV.

Afbeelding

Van Gennip blij dat coalitie door wil met hervorming kinderopvang

Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is 'ontzettend blij' dat het nieuwe kabinet in wording verder wil met haar plannen voor hervorming van de kinderopvang.

Afbeelding

Zweedse media: Joost Klein moet begin juni voorkomen in Zweden

Joost Klein moet zich begin juni melden bij de rechtbank in het Zweedse Malmö voor het voorval tijdens het Eurovisie Songfestival vorige week. Dat zegt zijn advocaat tegen Zweedse media. Het lokale Openbaar Ministerie en de rechtbank kunnen het nieuws niet bevestigen.

Afbeelding

Neergeschoten Slowaakse premier Fico ligt nog op intensive care

De Slowaakse minister-president Robert Fico ligt nog altijd op de intensive care, meldt zijn regering. Eerder deze week werd al bekend dat hij een aanslag op zijn leven zou overleven, maar er wel slecht aan toe is.

Afbeelding

Mogelijk opzettelijke aanrijding Eindhoven, man in levensgevaar

Een 56-jarige fietser is donderdagmiddag aangereden in Eindhoven, mogelijk met opzet. Volgens de politie is de man er zo slecht aan toe dat gevreesd wordt voor zijn leven. De 58-jarige bestuurder van de bestelbus waarmee het gebeurde, is aangehouden en zit nog vast.

Afbeelding

De Hypotheekshop: dieptepunt woningbouw lijkt voorbij

Het dieptepunt op de nieuwbouwmarkt lijkt voorbij. In 2023 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen licht gestegen. Ook zijn er in het vierde kwartaal van 2023 meer bouwvergunningen verstrekt voor vooral koopwoningen, meldt hypotheekadviseur De Hypotheekshop op basis van de Mo..