Populaire veganistische vlogster krijgt bakken haat nadat ze betrapt wordt met bord vis: “Mijn gezondheid stond op het spel”

© Screenshots: Instagram/YouTube.

De populaire veganistische YouTuber, Yovana Mendoze Ayres (29), is een berg fans kwijt nadat ze betrapt werd met een bord vis. De verwijten aan haar adres zijn niet mals: “bedriegster, moordenaar, ziekelijk”. In video verklaart ze haar ‘zonde’ en legt ze uit waarom ze dan toch terug dierlijke producten is beginnen eten. Naar eigen zeggen niet uit vrije wil, maar op doktersadvies.

adm

Met bijna 2 miljoen abonnees op haar Spaanse YouTube-kanaal, ruim 500.000 abonnees op haar Engelstalige kanaal en 1,3 miljoen volgers op Instagram is Yovana Mendoze Ayres geen kleine vis onder de ‘vegan influencers’. Ze was een strikte believer in de heilzame krachten van een raw vegan levenstijl. Raw mag je best letterlijk opvatten: raw vegans eten strikt plantaardig zonder de ingrediënten te verhitten.

Een kleine week geleden werd ze door een medeblogster ‘betrapt’ terwijl ze vis aan het eten was. Al snel kreeg ze bakken kritiek omdat ze haar rauwe levensstijl aanprijst en als influencer reclame maakt voor haar favoriete producten. Haar verdienmodel was gebaseerd op een leugen, aldus een groot deel van haar kwade fans. In een 33 minuten durende video probeert ze nu enkele brokken te lijmen. “Ik heb zes jaar lang als strikte veganist geleefd”, zegt ze. “Mijn maandstonden zijn twee jaar lang uitgebleven. Ik dacht toen dat ik goed bezig was, maar intussen weet ik beter.” Onder fanatieke raw vegans, fruittarians (mensen die enkel overleven op fruit, noten en zaden nvdr.) en andere extreme vormen van het veganisme, wordt vaak beweerd dat maandstonden iets ‘onnatuurlijks’ zijn. Zij geloven dat maandstonden een ontgiftingsmechanisme zijn van het lichaam: als ze uitblijven, is je lichaam zuiver. Niets is minder waar: in het merendeel van de gevallen is hun hormoonspiegel verstoord. Ook bij Rawvana was dat het geval. “Fysiek voelde ik me goed, maar de medische testen vertelden me een andere waarheid.” Van haar artsen kreeg ze naar eigen zeggen te horen dat haar lichaam zich aan het voorbereiden was op de menopauze. Ze probeerde eerst meer plantaardige vetten te eten en voedsel opnieuw te garen. Haar cyclus kwam terug op gang, zij het zeer onregelmatig.

Twee jaar geleden begon ze op doktersadvies en met tegenzin terug eieren te eten, maar haar bloedwaarden bleven dramatisch. Naar eigen zeggen stevende ze af op bloedarmoede. Intussentijd bleef ze rauw veganisme en bijhorende producten promoten. Twee maanden geleden ging ze overstag en begon ze ook terug vis te eten. “Ik werd wanhopig en moest een oplossing vinden voor mijn gezondheid. (...) Ik vond dat verschrikkelijk, want dat soort eten heb ik altijd als vergif beschouwd.”

“Ik wil ook baby’s op de wereld zetten, dan moet ik er eerst voor zorgen dat ik zelf gezond ben.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer