Luister naar

CDA gaat mikken op de gewone man in het midden

Nieuws
De christendemocraten zijn er voor de verweesde ‘stille meerderheid’, is boodschap op CDA-congres.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
zaterdag 9 februari 2019 om 20:09

Amsterdam

Het CDA gaat bij de provinciale en Europese verkiezingen op mensen mikken die genoeg hebben van ‘schreeuwers’. Die gewoon een normale samenleving willen, waarin beschermd wordt wat kwetsbaar is. Dat was dé centrale boodschap op het CDA-congres, zaterdag in Amsterdam. Of het nu partijleider Sybrand Buma is, scheidend voorzitter Ruth Peetoom, haar opvolger Rutger Ploum, of de Europese, christendemocratische ‘spitskandidaat’ Manfred Weber, allemaal zeggen ze hetzelfde.

Het CDA lijkt daarmee te willen afrekenen met het idee dat de partij toch vaak naar rechts overhelt. Het draaide zaterdag niet om de rechtse kiezer, maar om de gewone kiezer.

kleine luyden

‘De kleine luyden van onze tijd’, zegt Sybrand Buma, met een knipoog naar Abraham Kuyper. De christendemocraten gokken erop dat díé groep nog steeds ‘de stille meerderheid’ vormt ‘die door de flanken niet wordt gehoord en vertegenwoordigd’, aldus Buma. Daar ligt een taak voor zijn partij, vindt hij. ‘Deze mensen blijven verweesd achter, als het midden zich steeds meer in een hoekje laat drukken.’ De massieve aandacht voor het ‘midden’ lijkt wel een cadeau aan scheidend partijvoorzitter Ruth Peetoom. Een CDA-werkgroep die zij instelde, kwam in 2012 met het devies dat het CDA moest kiezen voor het ‘radicale midden’. Buma gebruikte die tekst echter niet vaak. Tot afgelopen zaterdag. Ook het bijgestelde CDA-standpunt over asielkinderen die hier al lang wonen, wordt tegen die achtergrond geplaatst. Buma: ‘We vonden een oplossing door ­samenwerking, dwars tegen het sloopwerk van de flanken in.’ Volgens hem presenteren de flanken een ‘alternatieve waarheid’, los van de feiten. De waarheid ligt ‘altijd in het midden’.

De mailbox van de partijvoorzitter, ingezonden brieven, of actievoerders op internet, zegt Ruth Peetoom in haar afscheidsspeech, zijn een slechte graadmeter. De stille meerderheid laat niet zo veel van zich horen, maar ze ís er wel. ‘Laten we onszelf zijn: een partij die recht doet aan gematigde opvattingen. Daar ligt onze kracht. Het midden is de enige positie die het CDA past.’ Rutger Ploum, die bij acclamatie als Peetooms opvolger wordt gekozen, roept op: ­‘Laten we onze identiteit en uitgangspunten onbekommerd uitdragen. Kiezers hebben recht te weten waar het CDA staat, als middenpartij, als echte volkspartij.’

overal kerken

Opvallend is de toespraak van ­Manfred Weber, de christendemocratische kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Ook deze Duitser uit Beieren hekelt populistische politici die de eigen ­regio afzetten tegen Europa. ‘We moeten trots zijn op onze regio, trots op ons land én trots op onze Europese toekomst. Die horen bij elkaar.’ Weber benadrukt dat het christendom het fundament onder Europa is. ‘In bijna elke stad of dorp staat een christelijke kerk. Ons erfgoed en onze christelijke waarden willen we in leven houden.’ Weber, die sinds 2014 de christendemocraten in het Europees Parlement aanvoert, zegt verder dat hij de onderhandelingen met Turkije over een EU-lidmaatschap wil stoppen, en dat ‘Nederland en Europa geen goede toekomst hebben als Afrika in politiek en economisch opzicht chaotisch blijft’. Dan zullen de migranten blijven komen, en daarom bepleit Weber een ‘Marshallplan’ waarmee Afrika werkelijk wordt geholpen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Premier Mark Rutte: 'Iemand uitschelden om zijn of haar Joodse achtergrond, dat doe je niet.'

Antisemitisme moeten we samen de kop indrukken, vindt Rutte. 'Het gaat echt de verkeerde kant op'

Het kabinet zal alle middelen inzetten om antisemitisme te bestrijden, maar het is te gemakkelijk om alles van de overheid te verwachten. 'Ieder van ons heeft een verantwoordelijkheid anderen aan te spreken.'

NSC-leider Pieter Omtzigt, donderdag voor aanvang van de formatiegesprekken. Zijn partij gaat het volgens de opiniepeiling van Ipsos I&O niet goed doen bij de Europese verkiezingen op 6 juni.

Pieter Omtzigts NSC op nul zetels in peiling voor de Europese verkiezingen, net als de ChristenUnie

Nieuw Sociaal Contract staat op nul zetels in de nieuwste peiling voor de Europese verkiezingen. Van de NSC-kiezers bij de Kamerverkiezingen in november zegt op dit moment slechts 16 procent opnieuw NSC te gaan stemmen.

‘Je zou denken dat ik sta te springen om landbouwminister te worden, maar het lijkt me een hondenbaan’, zegt BBB-Kamerlid Cor Pierik

Cor Pierik kreeg kanker, nu is hij BBB-Kamerlid. 'Ik zie Gods creatie in de natuur'

Als voormalig hobbyboer Cor Pierik door zijn keukenraam in Genemuiden kijkt, geniet hij al mediterend van de natuur. Twee jaar geleden hoorde hij zijn eigen doodvonnis, nu komt hij namens BBB op voor de boeren.

Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’