Luister naar

Schouten wil pulsvissers helpen met subsidie

Nieuws
Het kabinet probeert het pulsvissen door Nederlandse vissers nog zo lang mogelijk te rekken, ook al zet Europa vandaag zeer waarschijnlijk een streep door de omstreden methode.
Gerard Beverdam Eduard Sloot
woensdag 13 februari 2019 om 03:00
Nederlandse pulsvissers overhandigen minister Carola Schouten een pulsvisnet voorafgaand aan het wekelijkse vragenuurtje.
Nederlandse pulsvissers overhandigen minister Carola Schouten een pulsvisnet voorafgaand aan het wekelijkse vragenuurtje. anp / Koen van Weel

Den Haag

Behalve het pleidooi in Brussel voor een zo ruim mogelijke overgangsperiode, krijgen vissers ook subsidie om over te stappen op een andere manier van werken. Hiervoor heeft het kabinet 15 miljoen euro gereserveerd, aldus minister Carola Schouten (Landbouw en Visserij) dinsdag in de Tweede Kamer. Dat geld is bedoeld voor de ontwikkeling van duurzame vismethoden.

Brussel verbiedt vandaag waarschijnlijk het pulsvissen. ‘Ik moet realistisch zijn: het ziet er niet goed uit’, zei Schouten daarover. Nederland heeft aan 84 boten een vergunning verleend voor pulsvissen, een methode waarbij platvissen die op de bodem van de zee leven, met stroomstootjes worden opgeschrikt en vervolgens gevangen. Volgens Nederland is de pulsmethode duurzamer dan vissen met sleepnetten en houden vissers door minder brandstofkosten meer geld over.

Met name vanuit Frankrijk is een massieve lobby gevoerd tegen deze manier van vissen. ‘Kleine’ vissers protesteerden dat hun vangst terugloopt door het Nederlandse pulsvissen, en volgens de milieuactiegroep Bloom zou pulsvissen de zeebodem vernielen. ‘Tegen alle leugens van Bloom en de anti-innovatiementaliteit van andere Europese landen was het moeilijk opboksen’, zei VVD-Kamerlid Arne Weverling dinsdag. Ook de minister zegt dat een meerderheid van de Europese landen het pulsvissen niet op basis van feiten afwijst, maar om ‘politieke overwegingen’.

De irritatie in de Tweede Kamer over het dreigende verbod op pulsvissen loopt hoog op. Forum voor Democratie pleit er zelfs voor dat Nederland een Europees verbod naast zich neerlegt. Ook de SGP suggereerde dat. ‘Wat gebeurt er als Nederland weigert het besluit in deze vorm uit te voeren of als de vissers weigeren het besluit in deze vorm te gehoorzamen?’ vroeg SGP’er Roelof Bisschop.

ingewikkeld

Schouten zei na afloop van het vragenuur in de Kamer dit soort geluiden ‘al vaker te hebben gehoord’. ‘Dan kun je op heel veel terreinen roepen dat je je niet aan de wet en regels moet houden. Als partijen die zich met wetgeving bezighouden, zeggen dat je je niet aan de wet hoeft te houden, wordt het een beetje ingewikkeld.’

Alle partijen – op de Partij voor de Dieren na – zijn boos over het waarschijnlijke verbod op pulsvissen. Toch klonk er dinsdag ook een voorzichtig kritisch geluid over de manier waarop Nederland de Europese ruimte voor pulsvisserij invulde. ‘Zijn vorige kabinetten niet te creatief omgegaan met Brussel? Want het is wel heel makkelijk om hier Europa de schuld te geven, terwijl we zelf misschien ook een klein splintertje in ons oog hebben’, zei D66’er Tjeerd de Groot.

Schouten wilde niet teveel terugblikken op de reden waarom het Nederland niet is gelukt deze vismethode te ‘redden’. ‘Voor de vissers is dat niet zinvol. We moeten naar de toekomst kijken. En zorgen dat ze een goede overgangsperiode hebben en dat we naar nieuwe manieren zoeken om duurzaam en economisch rendabel te kunnen vissen.’

De bewindsvrouw denkt dat de Nederlandse vissers, wier visgebied ook nog eens bedreigd kan worden door de brexit, een verbod op pulsvissen zullen overleven. ‘Er zijn veel stormen die op de visserij afkomen. Maar ik weet één ding: ze hebben altijd hoge golven kunnen trotseren. Ik ben ervan overtuigd dat ze dat nu ook kunnen, en waar nodig zullen wij als kabinet daarbij helpen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.

Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Waarom een debat over antisemitisme een positieve manier van symboolpolitiek is

De Kamerbrief met antwoorden van Dilan Yesilgöz over nareis op nareis toont dat de VVD-leider gelogen heeft. Een politieke doodzonde, zegt politiek commentator Sjirk Kuijper in de Politieke Podcast.

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?