18 november 2017 om 03:00
Luister naar

M’n man groeide tot een boom in het Koninkrijk.

God is goed. God is trouw. En als je naar Hem luistert en Hem gehoorzaamt, zullen er grote dingen gebeuren!

Misschien denk je bij het bovenstaande wel: ‘Nou nou, dat klinkt als een tv-dominee, daar heb ik helemaal niks mee. Wat moet dat in deze krant?’ Daar kan ik inkomen, want normaal gesproken zou ik dat ook niet zo snel zeggen.

En nu al helemaal niet. Mijn man is namelijk een maand geleden heel plotseling overleden, thuis in Jeruzalem, op 51-jarige leeftijd. Een ontzettende schok en een intens verdrietige situatie. Ik blijf met mijn twee kinderen alleen achter. Hoezo goed en trouw?

Twintig jaar geleden leerde ik mijn man kennen op het werk. Hij was niet gelovig, maar door persoonlijke omstandigheden heeft hij uiteindelijk de stap met God durven wagen, en ondanks zijn twijfels liet hij zich op z’n 35e dopen. Een dominee preekte in die tijd over het Koninkrijk van God dat als een mosterdzaadje is, het kleinste van alle zaden, maar het groeit uit tot de grootste onder de planten en de vogels van de hemel komen nestelen in zijn takken (Matteüs 13, vers 31-33). Een belofte die mijn hart raakte. En God is trouw gebleken. Mijn man groeide uit tot een boom in dat Koninkrijk. We konden studeren op een bijbelschool in Engeland en mochten naar Kazachstan gaan als bijbelvertalers. Hij bereikte veel jongeren op de middelbare school waar hij daarna lesgaf en las met hen het evangelie in het Grieks. De laatste vier jaar werkten we namens de Protestantse Kerk als pastoraal werkers in Jeruzalem. Mijn man kon goed luisteren en heeft vanuit liefde tot Jezus heel veel mensen kunnen helpen. ‘Hij zag je werkelijk, als mens’, vertellen veel lokale Joden en Palestijnen me nu. Hij was een eenvoudig en radicaal gelovige.

Maar hij leed aan de gebrokenheid van deze wereld, aan zonde, aan onrecht en aan hoe mensen kwaad spraken over elkaar en elkaar kwaad berokkenden. Ook christenen. De kerk zou toch warm, hartelijk, gelovig en gehoorzaam moeten zijn aan de Goede Herder?

Dan zuchtte hij verdrietig en zei: ‘Marleen, het is helemaal niet zo moeilijk als de meeste mensen denken. Je moet je gewoon steeds afvragen: ‘Wat zou Jezus doen in deze situatie?’ En dat deed hij zelf dan ook. Soms consequenter dan ik met mijn christelijke achtergrond.

En nu heeft God hem thuisgehaald. Ondanks mijn verdriet was ik verbaasd en blij hoeveel mensen uit allerlei achtergronden hem de laatste eer kwamen bewijzen tijdens de drie afscheidsdiensten die we hebben gehad in Oosterbeek, Jeruzalem en Bethlehem. Mensen die diep geschokt waren over zijn plotselinge overlijden, maar juist ook geraakt door zijn liefde en geloof. Bijna 600 mensen. Het beeld van het mosterdzaadje maakte God deze dagen compleet: zelfs vogels die in zijn takken nestelden. Ik ben er stil van.

God is goed. God is trouw. Doordat mijn man in eenvoud naar Hem luisterde en Hem gehoorzaamde, heeft God in zijn leven een klein zaadje tot grote bloei gebracht. Dat gun ik iedereen!

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jan-Willem Wits

De schuilkerken van toen zijn het hoofddoekjesverbod van nu. We zijn altijd al goed geweest in pesten

De weerzin van iemand als Geert Wilders tegen de islam is niet nieuw, maar sluit aan bij een lange traditie van het (weg)pesten van andersdenkenden, schrijft Jan-Willem Wits.

Doorgeslagen diversiteitsdenken belast herdenking van de oorlog met onnodig schuldgevoel

Het ongecompliceerde leven van De Bauers op tv, leid je weg bij gepolariseerde discussies. Zelfs de dodenherdenking in Nederland staat onder spanning. Reina Wiskerke ergert zich wat dat betreft aan Andrée van Es.

Nienke Hofsink

De Bijbel leert dat slaven geen slaven blijven. Wat kunnen wij daarmee?

Je bent dus zondig? Gebruik dat niet als excuus om niet te veranderen, schrijft Nienke Hofsink. 'Er is een ander leven mogelijk, van gerechtigheid, vrede en vreugde.'

nd

We mogen meer opkomen voor medeburgers die als trans- of non-binaire personen door het leven gaan

Columnist Sahar Noor bespeurde de afgelopen maanden op diverse plekken transfobie. Ze vraagt zich af waarom er zo veel weerstand is tegen transpersonen.

nd

Ineens ruikt Amsterdam CS naar kolendamp! De schitterende Oriënt-Express uit 1920 trekt volop bekijks

Op Amsterdam CS rijdt langzaam de mooiste trein van Europa binnen: de Oriënt-Express, uit 1920, een rijdend stuk spoorhistorie. Nog steeds kun je tegen royale betaling mee, van Londen naar Parijs, Venetië of Istanbul.

Cocky Drost

Is het egoïstisch als ik zeg dat ik geen zin heb in seks? Een vrouw hoeft niet altijd zin te maken

‘Soms moet je je man z’n gang maar even laten gaan, want als je getrouwd bent is jouw lichaam van hem.’ Misschien - hopelijk - voel jij acute verontwaardiging als je dit leest.

Zeg het gewoon: een christen zou niet met een vliegtuig op vakantie moeten gaan

In enkele decennia is het idee ontstaan dat iedereen ‘recht’ heeft op jaarlijkse vliegvakanties. En nog steeds groeit het aantal vluchten. Tijd voor concrete leefregels wat dit betreft, beargumenteert Mark de Jager.

Afbeelding

De oorzaak van veel ellende is dat brute macht over gerechtigheid heerst en velen daarover zwijgen

'In 1964 werd ik met een spandoek voor Paleis Soestdijk gearresteerd', schrijft Aad Kamsteeg. Zestig jaar later vraagt hij opnieuw aandacht voor de Molukkers.

Let goed op als er een beroep wordt gedaan op wetenschappelijk onderzoek

Het pleit voor minister Piet Adema dat hij het stempel 'veilig' op glyfosaat wantrouwde. Een beroep op wetenschappelijk onderzoek zegt helaas lang niet alles, stelt Reina Wiskerke.