Direct naar artikelinhoud

Lorentzen is in sluipgang naar de top gegaan

Bijna twintig jaar geleden had Noorwegen, schaatsland van de oeroude stempel, zijn laatste grote kampioen. Adne Söndral won in Nagano, ten koste van de Nederlander Ids Postma, olympisch goud op de 1.000 meter. Zijn voorbeeld is verwaaid, maar deze winter staat er een Noor op schaatsen die iets van de glorie van die dagen kan doen herleven.

Havard Holmefjord Lorentzen.Beeld ANP

Zijn naam is Havard Holmefjord Lorentzen. Vorig jaar werd hij onder de hoede van de technisch beste schaatser aller tijden, Jeremy Wotherspoon, opeens tweede op de WK sprint, achter Kai Verbij. Deze winter heeft de Noor zijn vorm direct al te pakken. Hij begon met een overwinning in de wereldbeker in Heerenveen, op de hem niet eens zo op het lijf geschreven 500 meter.

Vrijdag beleefde Lorentzen (25) vervolgens de mooiste dag van zijn schaatsleven door in de Sörmark Hallen van Stavanger te bewijzen dat Heerenveen geen toevalstreffer was geweest. De schaatser uit Bergen won in twee uur tijd de 500 en de 1.000 meter in de offshore-stad van Noorwegen.

Extreme toptijden

Beide keren versloeg Lorentzen in een direct duel Verbij. De jonge wereldkampioen zei droogjes dat we niet mochten vergeten dat dit een thuiswedstrijd was voor zijn Noorse opponent en dat er niet al te verregaande conclusies aan wereldbekerzeges 2 en 3 van Lorentzen verbonden mochten worden. Verder was het succes de Noor van harte gegund. 'Dit is mooi voor het Noorse schaatsen.'

Lorentzen werd vooral om zijn 1.08,22 geprezen door zijn coach, Jeremy Wotherspoon. Hij zei dat zijn pupil zodanig in vorm was geraakt dat hij op de hooglandbanen van Calgary en Salt Lake City tot extreme toptijden in staat zal zijn. Een 1.06 op de 1.000 meter werd voorspeld. 'Kan ie makkelijk', aldus Verbij die zelf 1.06,73 achter de naam heeft staan. Het wereldrecord van de Amerikaanse legende Shani Davis staat sinds 2009 op 1.06,42. Het is een doel voor Lorentzen die veel eerder dan zijn Nederlandse concurrent in Noord-Amerika gaat afmeren.

Een 1.06 op de 1.000 meter kan 'ie makkelijk
Kai Verbij

Veranderde verhoudingen

De Noor zegt dat de Olympische Spelen van Pyeongchang zijn grote doel van het seizoen zijn. Hij is technisch veel beter geworden. 'En mijn snelheid houd ik beter vast', sprak hij over de verbeteringen die hij in het tweede jaar onder coach Wotherspoon heeft weten door te voeren.

In de nabeschouwingen ging het over de veranderde verhoudingen op de 1.000 meter. Vorig jaar was Kjeld Nuis haast onverslaanbaar. Hij leed twee nederlagen, beide tegen Verbij. Dit seizoen is een ander seizoen. Verbij: 'Kjeld moet niet denken dat hij de beste is. Want dat is hij niet meer. Er zijn nu meer Kjelds.'

Zoveel parmantigheid was uit de mond van Lorentzen niet te noteren. Hij is in sluipgang naar de top gegaan en wil een laag profiel houden.

Kjeld moet niet denken dat hij de beste is. Want dat is hij niet meer. Er zijn nu meer Kjelds
Kai Verbij