Luister naar

Met sprongen van acht

Nieuws
Sjirk Kuijper directeur
zaterdag 18 november 2017 om 03:00

Die krant is makkelijk gevuld, schreef vorige week een lezer. Hij had door de zaterdagkrant geteld: zevenenhalve pagina zakelijke advertenties, en dik twee pagina’s familieberichten. De redactie wilde zeker vroeg naar huis – waarom hadden we die krant niet even vier ­pagina’s dikker gemaakt?

Het was voor het eerst in tien jaar, dat een lezer vriendelijk mopperde dat de krant wel erg veel advertenties bevatte. Voor ons als bedrijf is dat een feestje waard. Sinds 2008, toen de economische crisis uitbrak, zijn onze jaarlijkse inkomsten uit advertenties gehalveerd. Pas de afgelopen twee jaar trekt het voorzichtig aan. Dat is vooral te danken aan onze verkopers en aan de aantrekkelijkheid van deze krant als publicatieruimte. Want over het algemeen (volgens de ‘benchmark’) zit de ­advertentieverkoop nog niet in de lift.

Advertentie en redactie zijn twee kanten van het bedrijf, maar ze vullen wel samen één krant. En dat kan een mooie bundel opleveren. De bijlage In Memoriam bijvoorbeeld, die dit jaar zijn vijfde editie beleefde, was donderdag voor het eerst niet 32 maar 40 pagina’s dik. Doordat veel lezers een herinnering aan hun overledene instuurden; doordat de redactie een serie mooie ­verhalen schreef; én doordat veel adverteerders (ruim negen pagina’s) de waarde van deze ­bijlage hebben ontdekt.

Die stap van 32 naar 40 pagina’s heeft een technische reden. Als we een krant met twee katernen maken – dus altijd als er een bijlage bij de dagkrant zit – kunnen we de totale bundel slechts met sprongen van acht pagina’s uitbreiden. Zo werkt de drukpers nu eenmaal. Het gevolg is, dat de redactie weleens moet inschikken als de aanlevering van advertenties en familieberichten erg hard loopt. We kunnen vrijdag niet op de valreep besluiten de zaterdagkrant acht pagina’s dikker te maken, omdat er zoveel personeelsadvertenties zijn. En we zullen (vóór 16.00 uur ‘s middags) al ­helemaal geen familie­bericht weigeren met het ­argument: ‘de krant zit al vol’.

De verhouding redactie-advertentie in deze krant is anders dan vorig weekend. Ditmaal nog geen halve pagina familie­berichten bijvoorbeeld (tegen ruim twee vorige week). Minder vacatures, en ditmaal geen zorgverzekeraar die fors uitpakt. En toch 32 ­pagina’s dagkrant en 24 pagina’s ND7, dus u heeft weer meer tijd nodig als u alles wilt lezen.

Advertenties zijn voor het Nederlands Dagblad een wezenlijke bron van inkomsten, maar abonnementen nog veel meer. Het nieuwe kabinet wil de btw daarop verhogen. Juist het lage tarief, voor primaire levens­behoeften en arbeidsintensieve diensten (en dat is journalistiek, allebei) gaat van 6 naar 9 procent. Daar worden we dan weer minder vrolijk van.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het verspillen van talent is voor opiniemaker Rutger Bregman een van de grootste zondes.

Waarom de christelijke visie zo anders is dan het evangelie van Rutger Bregman over morele ambitie

Zijn martelaren en monniken mislukkelingen? Volgens Rutger Bregman, die het populaire boek Morele ambitie schreef, wel. Theoloog en bedrijfskundige Tabitha van Krimpen kijkt er anders naar.

Afbeelding

Geef meer theologen toestemming om te preken. Dat helpt bij het oplossen van het predikantstekort

Er zijn veel academisch geschoolde theologen die geen toestemming hebben om te preken, maar wel voorgaan in erediensten. Volgens de regels mag dit niet, maar die zijn volgens Ruben van Wingerden dan ook te veeleisend.

Waarom kiezen we niet de tamelijk letterlijke vertaling ‘mannen die met mannen het bed delen’?

Nieuwe uitleg van bijbelteksten over homoseksualiteit gaat op de loop met wat er feitelijk staat

'Homoseksualiteit is vertaalfout' (ND 16 april). Het artikel biedt een paar goede inzichten, zegt bijbelwetenschapper Pieter Lalleman, maar het laatste woord is er volgens hem zeker nog niet over gezegd.

CDA-partijleider Henri Bontenbal sprak in de Hannie van Leeuwenlezing voor het CDJA over sociaal-conservatisme.

Het CDA zou - naast sociaal - conservatief zijn, maar wat komt daar eigenlijk van terecht?

Het liberalisme lijkt op Europees niveau leidend te zijn voor het CDA, signaleert Maurits Potappel. Dat ook CDA-politici abortus tot grondrecht uitriepen, was voor veel christendemocraten een onaangename verrassing.

Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.