Direct naar artikelinhoud

Die buitenlandse bondscoach, daar heeft Paul Onkenhout nog wel een dingetje over

De Twaalfde Man
Beeld .

Een van de wonderlijkste passages in het boek Deal van Michel van Egmond gaat over de benoeming van Dick Advocaat tot bondscoach. Daar was voor een groot deel de hoofdpersoon van Deal voor verantwoordelijk, 'voetbalagent' Rob Jansen.

Na het ontslag van Danny Blind hield Jansen zich eerst in. Toen er naar zijn smaak iets te vaak werd gesproken over de mogelijkheid van een buitenlandse bondscoach, belde hij Jean Paul Decossaux van de KNVB op en schoof hij een cliënt naar voren, Dick Advocaat.

Decossaux reageerde aanvankelijk huiverig. Advocaat had een paar maanden eerder plotseling de KNVB de rug toegekeerd. Hou nou eens op met zeuren, zei Jansen tegen de topman van de KNVB. 'Hij kan de klus klaren voor je. Wees blij dat hij het nog wil doen. Zoveel goede alternatieven heb je niet.'

Advocaat werd benoemd, overigens na flink wat gedoe, zoals een ruzie waarin Decossaux en Jansen elkaar respectievelijk klootzak en eikel noemden. Zo werkt het dus, achter de schermen.

Inmiddels heeft de KNVB een nieuwe directeur, Eric Gudde. Een buitenlandse bondscoach noemde hij 'volstrekt bespreekbaar'.

Een buitenlandse bondscoach noemde Eric Gudde volstrekt bespreekbaar

Sindsdien krijgt Gudde de ene na de andere suggestie. Haal eens een Duitser naar Zeist, was deze week de kop boven een stuk in de Volkskrant. Verslaggever Willem Vissers stelde voor om een 'buitenlander met innoverende kracht' te benoemen tot bondscoach. Na nog een gewenste eigenschap te hebben geformuleerd ('Iemand die onbevooroordeeld is in alle polemiek') kwam hij uit bij Jürgen Klinsmann.

Die naam hoor je vaak. Hij is Duitser. We mogen aannemen dat hij onbevooroordeeld is. Klinsmann woont in Californië. Hij heeft daar echt niet op de voet gevolgd hoe de KNVB implodeerde, Danny Blind en Hans van Breukelen ten val kwamen en Ruud Gullit een filmpje in de kleedkamer maakte.

In Nederland heeft Klinsmann een goede reputatie. Om te beginnen was hij als voetballer geen foute Duitser, zoals bijvoorbeeld zijn tijdgenoten Lothar Matthaüs en Rudi Völler, maar een toonbeeld van sportiviteit. Hij had ook geen snor.

Daarnaast wijst iedereen er op dat hij als bondscoach de revolutie ontketende die het Duitse voetbal er weer bovenop hielp. Laat dat nou net zijn wat wij nodig hebben. Een innoverende motivatiecoach, werd hij in Trouw genoemd.

Een peiling met ruim 3.700 deelnemers op voetbalzone.nl wees uit dat 66 procent Jürgen Klinsmann geschikt acht om coach van Oranje te worden. Slechts 20 procent is tegen. Op het eerste gezicht voldoet Klinsmann aan alle eisen en hij is ook nog eens beschikbaar.

Klinsmann liet op het trainingscomplex van Bayern München hier en daar Boedha-beelden plaatsen om 'positieve energie' te verspreiden

Zelf ben ik wat sceptisch nadat Klinsmann op het trainingscomplex van Bayern München hier en daar Boedha-beelden liet plaatsen om 'positieve energie' te verspreiden en zijn coaching 'holistisch' werd genoemd. Toen ik op de commentaren stuitte die verschenen na zijn ontslag door de Amerikaanse voetbalbond, in november 2016, zakte de moed mij helemaal in de schoenen.

Klinsmann vloog eruit na nederlagen in de WK-kwalificatie tegen Mexico en Costa Rica. Uiteindelijk zou 'Team USA' zich voor de eerste maal sinds 1998 niet plaatsen voor de eindronde van het WK. De resultaten werden Klinsmann niet het meest kwalijk genomen.

Eensgezind concludeerde de Amerikaanse pers dat hij zijn beloften niet had waargemaakt; dat de nationale ploeg onder zijn leiding vijf jaar lang stil was blijven staan, dat zijn toegezegde innovaties waren uitgebleven en dat hij zijn jaarsalaris van drie miljoen dollar niet had waargemaakt. Dáár hoor je de Nederlandse fans van de grote vernieuwer Jürgen Klinsmann nou nooit over.

Dit is nuttige informatie voor Rob Jansen, toevallig óók de zaakwaarnemer van Ronald Koeman. Hij weet wat hem te doen staat. Bellen.

Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl