Luister naar

Minster Hugo de Jonge: Praat eens vaker over de dood

Nieuws
Om terminaal zieke mensen en hun familieleden te helpen met vragen over de naderende dood, begint het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een voorlichtingscampagne.
redactie nd
donderdag 20 juni 2019 om 08:11
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA)
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) anp / Remko de Waal

Den Haag

Palliatieve zorg helpt de beleving van deze periode zo positief mogelijk te maken en ondersteunt mensen om nog te doen wat ze belangrijk vinden. De campagne benadrukt dat het leven en de zorg niet stoppen wanneer iemand uitbehandeld is.

Volgens minister Hugo de Jonge gaat het om een moeilijk gesprek dat zieke mensen moeten voeren, over een onderwerp dat ‘niet lijkt te passen in onze vluchtige samenleving’. ‘Ik zou willen dat mensen veel eerder nadenken over wat ze willen’ en ‘tijdiger het gesprek aangaan’, aldus de minister in dagblad Trouw. ‘Het gebeurt vaak te laat en te vaak niet.’

Op een website die De Jonge donderdag lanceerde – palliatievezorg.nl – staat informatie over zorg in de laatste levensfase, pijnbestrijding, hospices en het opstellen van een wilsbeschikking en een testament.

De overheidscampagne moet volgens minister Hugo de Jonge niet opgevat worden als een stimulans tot of ontmoediging van euthanasie. De nadruk ligt op de vraag wat de zieke persoon wil in de laatste fase van zijn leven en hoe hij daarover in gesprek kan met familie en vrienden. Dat voert veel verder dan het bespreken van de medische opties, zegt De Jonge.

De campagne vloeit voort uit afspraken in het regeerakkoord om de ­‘voltooidlevenwet’ van D66 niet door te zetten; wel zou er een brede discussie komen over ‘waardig ouder worden, de reikwijdte en toepassing van de huidige euthanasiewetgeving en het onderwerp voltooid leven’.

‘De nadruk lag in de politiek vooral op euthanasie en voltooid leven’, aldus minister De Jonge. ‘Maar de meeste mensen sterven een natuurlijke dood. Het zou jammer zijn als de aandacht daarvoor, en hoe we dat zorgvuldig begeleiden, in de verdrukking komt.’

Het motto van de campagne is: ‘Ik heb te horen gekregen dat ik doodga, maar tot die tijd leef ik.’

Jaarlijks sterven in Nederland circa 150.000 mensen; in 80 procent van de gevallen komt dat medisch gezien niet onverwacht.

Dat betekent dat per jaar rond de 120.000 mensen palliatieve zorg ­nodig kunnen hebben, aldus het ministerie. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Premier Mark Rutte: 'Iemand uitschelden om zijn of haar Joodse achtergrond, dat doe je niet.'

Antisemitisme moeten we samen de kop indrukken, vindt Rutte. 'Het gaat echt de verkeerde kant op'

Het kabinet zal alle middelen inzetten om antisemitisme te bestrijden, maar het is te gemakkelijk om alles van de overheid te verwachten. 'Ieder van ons heeft een verantwoordelijkheid anderen aan te spreken.'

Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.