Luister naar

ND-lezers. Woensdag wordt een referendum gehouden. Gaat u stemmen, en zo ja: wat?

Nieuws
-
zaterdag 17 maart 2018 om 03:00

Frea Kroese, fotograaf

Ik ben tegen deze wet. En ik hoop dat de meerderheid ‘nee’ zegt, zodat dit raadgevend referendum serieus genomen zal moeten worden en er opnieuw naar die wet gekeken wordt om hem ofwel ongedaan te maken ofwel te concretiseren.

Annemieke de Mare, relatietherapeut

Oeps, in dit soort situaties bel of app ik meestal een vriend/familielid die meer verstand heeft van politiek. Mijn favoriete partij is vóór de wet. Wat wil ik? Ik stem blanco.

Kees van Baardewijk, schrijver

Ik kom er niet uit: een overheid die uit is op recht en gerechtigheid mag de mogelijkheid gegeven worden allerlei persoonlijke informatie af te tappen. Daarmee heeft ze een apparaat om de burger te beschermen. Maar wee als een overheid onbetrouwbaar is (en dat is denkbaar); dan kan al die verzamelde informatie de burger kwaad berokkenen.

Klaas Jan Hoff, akkerbouwer

Ja. De angst voor privacy­schending krijgt langzamerhand religieuze trekjes, maar een mogelijk dictatoriaal regime zal zich niet laten tegenhouden door het ‘nee’ van vandaag

Martien Stam, gepensioneerd chauffeur

Ik stem niet meer sinds 1974. Ik heb één uitzondering gemaakt voor het referendum over de Europese grondwet. Hierbij werd de zinloosheid van referenda meteen bewezen: hoewel de meerderheid tegen was, kwam het er toch van. Ik blijf dus thuis.

Raymond Meijer, apotheker

Ga ik stemmen? Ja. Wat ga ik stemmen? Nee. Want met de sleepwet in de hand weet de overheid dit antwoord al, vóórdat u het weet.

Siem Verkade, ondernemingsadviseur

Dit soort referenda zijn onzin. Daar hebben we Kamerleden voor die ons vertrouwen dienen te hebben en dit onderwerp is destijds in de Kamer democratisch besproken. Dus ik ga nu niet stemmen.

Suze de Wolff, vrijwilliger

Ga wel stemmen. Ik heb weliswaar niets te verbergen, maar als ik lees wat men met al je gegevens kan doen, wordt het ‘nee’.

Gustaaf Modderman, ambulanceverpleegkundige

Wij stemmen blanco omdat de regering de wet toch doorvoert, ongeacht de uitslag van het referendum.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het beeld van de kerk als familie helpt mij om te beseffen waarom ik blijf. Een familie wordt je gegeven, je kiest in de kerk niet voor de mensen die je omringen.

Je ergert je in de kerk groen en geel, maar altijd volgt het moment dat je weet: we horen bij elkaar

Ik overwoog als twintiger een jaar te stoppen met alles wat met het christelijk geloof te maken had. Nelleke Plomp schrijft waarom ze blijft in een kerk waar 'de aardappels regelmatig aanbranden'.

Kleine bedrijven zouden weleens meer kunnen bijdragen aan duurzaamheid, dan ze in enquêtes aangeven.

Kleine bedrijven minder duurzaam dan grote? Waarschijnlijk práten ze er minder over

Johan Graafland stelt dat kleine bedrijven achterblijven in duurzaamheid (ND 23 maart). Dat waagt ondernemer Henk Broekhuizen op basis van zijn eigen ervaring te betwijfelen.

Opinie

De lente is een tijd van vernieuwing en daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen

De lente is een tijd van transformatie. Laten wij daarin de natuur volgen, en zelf ook transformeren, schrijft de Afghaanse dichter en schrijver Abdul Basir Shafaq.

Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.