Luister naar

Niet langer eenzijdige scheiding in India

Nieuws
Drie keer via een brief of Whatsapp uitspreken dat je wilt scheiden en dan onmiddellijk gescheiden zijn – het is niet langer mogelijk voor Indiase moslims om op die manier hun vrouw te verlaten.
Sanne van Grafhorst Sanne van Grafhorst
dinsdag 22 augustus 2017 om 22:11

New Delhi

‘Het is een blijde dag voor ons. Een historische dag’, zei Zakia Soman, medeoprichter van de Indiase Beweging voor Moslimvrouwen, dinsdag tegen Al Jazeera. ‘Volgens de rechtbank en de wet hebben wij, de moslimvrouwen, recht op gerechtigheid.’

De actiegroep van Soman startte, samen met een aantal andere moslima’s, twee jaar geleden een petitie om een omstreden Scheidingswet in India af te schaffen. Onder de wet konden moslimmannen door het drie keer uitspreken van het woord talaq (wat ‘ik ga van je scheiden’ betekent) direct van hun vrouw scheiden, zonder een reden op te geven. De echtgenote hoefde niet eens aanwezig te zijn op het moment van de aankondiging en kon er niets tegen inbrengen: het besluit was onherroepelijk.

Volgens de campagnevoerders zijn duizenden vrouwen in dit land het slachtoffer geworden van het gebruik. Na de scheiding werden ze gedwongen het huis te verlaten, waarna ze zichzelf alleen moesten zien te redden. Hoewel het talaq-gebruik wordt gezien als een recht van een moslim, wordt er in de sharia (islamitische wet) en de Koran nergens gesproken over het ritueel. In diverse landen, zoals Pakistan en Bangladesh, is het gebruik al jaren verboden.

Dinsdag stelde het Hooggerechtshof van India de vrouwen in het gelijk: drie van de vijf rechters veroordeelden het gebruik als ‘onislamitisch, willekeurig en ongrondwettelijk’, citeert de BBC. De opperrechters dringen aan op een alternatief. ‘Dit is een gevoelige zaak, waarbij sentimenten meespelen. We spreken de regering aan om, met betrekking tot dit onderwerp, passende wetgeving te overwegen’, zei opperrechter J.S. Khehar.

De Indiase regering sprak eerder al haar steun uit voor het afschaffen van het gebruik. Premier Narendra Modi reageerde op Twitter dat het oordeel van het Hooggerechtshof ‘gelijkwaardigheid verleent aan moslimvrouwen en een krachtige maatregel is voor vrouwenemancipatie’.

hervorming

Indiase moslima’s zien de uitspraak als een overwinning, omdat de dreiging van een onmiddellijke scheiding hun niet langer boven het hoofd hangt. Uit een recent onderzoek van de moslimorganisatie Bharatiya Muslim Mahila Andola bleek dat 92 procent van de 4710 ondervraagde moslima’s in India een verbod wilde op deze manier van scheiden.

‘Dit oordeel erkent dat het talaq-gebruik vrouwen onderdrukt’, zei activiste Karuna Nundy tegen al-Jazeera.

‘Dit is een belangrijk moment’, vertelde Shayara Bano, een van de vrouwen die de rechtszaak aanspande, tegen The Times of India. Zelf werd zij in 2015 verlaten door haar man, die de scheiding per brief aankondigde. ‘Nu kunnen moslimvrouwen niet uit huis gezet worden vanwege iemands lusten en fantasieën.’

Maar de weg van de hervorming is nog lang volgens Bano: ‘We moeten nu de mensen bewust maken van praktijken als polygamie.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.

In Nijmegen is de Vrede van Nijmegen Penning 2024 toegekend aan Eliot Higgins.

Bellingcat-oprichter Eliot Higgins wil niet dat zijn puberdochter foto's online zet: 'De risico's zijn reëel'

De Britse journalist Eliot Higgins is in Nederland om de Vrede van Nijmegen Penning in ontvangst te nemen voor zijn ‘vernieuwende bijdrage aan vrede en mensenrechten’.