Luister naar

Bewegen? Ga planken of dweilen

Nieuws
?We moeten meer bewegen: volwassenen 150 minuten per week en jongeren iedere dag minstens een uur. Dat hoeft niet per se door buiten hard te lopen. ‘Ook tuinieren of de vloer dweilen voldoet.’
Auke van Eijsden Auke van Eijsden
dinsdag 22 augustus 2017 om 19:15
Planken is een van de beweegoefeningen waarvoor je het huis niet uit hoeft. De Gezondheidsraad raadt aan om 150 minuten per week te bewegen.
Planken is een van de beweegoefeningen waarvoor je het huis niet uit hoeft. De Gezondheidsraad raadt aan om 150 minuten per week te bewegen. Youtube

Ede

Af en toe de fiets nemen in plaats van de auto, op kantoordagen wat vaker naar buiten gaan en vooral: niet teveel zitten. Het merendeel van de Nederlanders slaat deze goede adviezen te vaak in de wind. Jongeren hebben het snel te druk (of vinden andere dingen gewoon leuker) en ouderen kampen vaak met lichamelijke problemen.

Toch is het erg belangrijk om in beweging te zijn, zegt de Gezondheidsraad. In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onderzocht de raad of de huidige beweegnorm, die stamt uit 1998, nog wel actueel is. Conclusie: niet alleen op conditioneel gebied is er terrein te winnen, de raad adviseert vooral om meer activiteiten te doen die de botten en spieren versterken.

tuinieren

Hardlopen of fietsen zijn traditioneel goede manieren om aan je beweeguurtjes te komen, maar je hoeft de woning niet uit om in beweging te zijn. ‘Je kunt het op je eigen manier indelen. Tuinieren of de vloer dweilen voldoet ook. Of met je kinderen dansen in de kamer. Als je maar beweegt’, zegt Juul van Rijn van het Kenniscentrum Sport. Het maakt ook niet uit hoe je de voorgeschreven beweeguren over de week verdeelt. De richtlijn uit 1998 adviseerde om vijf dagen per week een half uur licht te bewegen, of drie dagen per week gedurende twintig minuten intensief. De richtlijn die de Gezondheidsraad nu adviseert, wijkt daar vanaf. ‘Je kunt best eens een dagje overslaan, als je de dag daarna maar wat meer beweegt’, zegt Van Rijn. Want de 150 minuten per week en een uur per dag voor jongeren zijn minimale eisen. Het credo van de Gezondheidsraad: bewegen is goed, meer bewegen is beter.

In het rapport wordt nogmaals het bekende gegeven benadrukt dat beweging en een goede gezondheid hand in hand gaan. ‘Bij volwassenen en ouderen verlaagt bewegen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressie. Verder hangt veel bewegen samen met een lager risico op borst- en darmkanker en vroegtijdig overlijden’, constateert de Gezondheidsraad. Ook jongeren lopen minder kans op depressieve symptomen. Daarnaast verlaagt bewegen de vetmassa, met name bij kinderen met overgewicht.

De Gezondheidsraad spreekt niet alleen de Nederlandse bevolking aan maar ook de overheid. Werkgevers, scholen, gezondheidsinstellingen en lokale overheden moeten volgens de commissie gaan samenwerken om de nieuwe richtlijnen tot een succes te maken.

niet bindend

Het rapport van de Gezondheidsraad is niet bindend. De adviezen zijn aangeboden aan demissionair minister Edith Schippers van VWS, die hierover nog een besluit moet nemen. <

binnen bewegen

Geen zin om het huis uit te moeten voor spier- en botversterkende oefeningen? Juul van Rijn van het Kenniscentrum Sport geeft tips:

Planken, een oefening waarbij je je hele romp moet aanspannen.

Muurzitten, goed voor de grote spiergroep in je bovenbenen.

Dansen en hinkelen, niet alleen goed voor je conditie, maar het voorkomt ook botontkalking.

Balansoefeningen, vooral goed voor ouderen. Bijvoorbeeld: lange tijd op één been gaan staan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Koningin Juliana neemt deel aan de Drentse fietsvierdaagse in juli 1975.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.