22 augustus 2017 om 03:00
Luister naar

Antisemitisme moet geen obsessie worden

De mens is kwetsbaar in deze diverse samenleving. Daarom is alertheid op elke vorm van discriminatie, achterstelling of uitsluiting noodzakelijk. De geschiedenis heeft dat geleerd. Maar alertheid mag niet leiden tot hysterie. Dan schiet het zijn doel voorbij. Jaarlijks aan het einde van de vakantie wordt mij de vraag gesteld: ‘Wij waren op vakantie in Zwitserland, in Davos, of in de buurt van Sion of Arosa. Wonen daar zo veel Joden? U weet wel, met die lange mantels, de brede zwarte hoeden en de dames in rok en met hoeden op. Zoals je ze ziet in Antwerpen, in de buurt van het station. Overal kwamen we ze tegen.’ Het antwoord is dat in die plaatsen het hele jaar helemaal geen Joden wonen. ‘Deze mensen komen, net als u, tijdens de vakantie genieten van de prachtige Zwitserse bergen.’

Zo’n vakantie betekent voor deze religieuze groepering wel een extra inspanning. De faciliteiten waarover zij thuis beschikken, zijn er op een vakantiebestemming niet altijd. Koosjer eten bijvoorbeeld. In de lokale supermarkets van die dorpen zijn tijdens deze vakantieweken vaak wat koosjere producten verkrijgbaar. Maar andere dagelijkse behoeften, zoals vlees en brood, worden van huis meegenomen.

zwemmen zoals het hoort

In de vakantie wil je toch zwemmen. Thuis, in Antwerpen, Parijs of Amsterdam, bestaan de voorzieningen dat dames en heren apart gaan zwemmen. Zoals dat hoort. En ook kunnen de streng religieuze dames er thuis voor kiezen om niet in de reguliere zwemkleding te water te gaan, maar met het zogenaamde ‘swim-kleid’: het hele lichaam bedekkend badpak, volkomen overeenkomstig hun traditie. Op vakantie is dat allemaal wat lastiger. Maar we redden het.

In Arosa, hoog in de Zwitserse bergen, staat aan de rand van het dorp het Appartement Haus ‘Paradies’. Zelf hebben we in dat hotel een aantal jaren geleden een prachtige vakantie mogen hebben. Om te zwemmen kozen wij ervoor om gebruik te maken van het zwembad in die uurtjes wanneer de overige gasten in de buitenlucht verbleven. Ook wij hadden extra koel- en vriesruimte nodig voor ons meegebrachte koosjere eten. Daarvoor mochten wij gebruik maken van de vriesruimte van het hotel. Voor al die duizenden Joodse vakantiegangers, waar dan ook, gaat dat vakantie houden altijd helemaal goed. Soms op een klein incidentje na.

antisemitisme

Het management van dit Paradies-hotel constateert zo nu en dan dat badgasten, anders dan de voorschriften, geen gebruik maken van de douches voordat zij het water in duiken. Deze keer waren het enkele Joodse gasten met hun door het hotel toegestane ‘swim-kleid’. Ook zij werden erop gewezen dat de douches er niet voor niets zijn. Alleen gebeurde dat op een hoogst domme en ongehoorde manier. Via een briefje werden ‘de Joodse gasten erop gewezen dat zij ook de douches moeten gebruiken (ondanks hun swim-kleid)’.

Alsof dat nog niet ‘erg’ genoeg was, kwam er een tweede briefje. De Joodse gasten, met hun extra benodigde vriesruimte, mogen gebruik maken van een vrieskast voor het personeel van het hotel. Om te voorkomen dat de medewerkers de hele dag worden lastiggevallen met gasten die naar die vriesruimte willen, werden ‘Joodse gasten erop gewezen dat de ruimte alleen tussen bepaalde uren toegankelijk is’.

En zo verscheen in de pers: ‘directie van Zwitsers hotel wijst alleen Joden op de noodzaak om te douchen; en Joden mogen alleen op bepaalde uren naar de koelkast’. Het werd hoog gespeeld. De Israëlische minister Hotolevy sprak meteen van ‘het meest erge antisemitisme in haar soort’. De ambassadeur in Zwitserland heeft zich er ook mee bemoeid en foto’s van de twee briefjes waren wereldwijd op CNN en andere media te zien.

Dit is natuurlijk volkomen fout. Hier wordt de term ‘antisemitisme’ een wapen dat te pas en te onpas de wereld in wordt geslingerd. Als wij als Joodse gemeenschap met het wapen ‘antisemitisme!’ echt hadden kunnen schieten, waren er al veel onschuldige slachtoffers gevallen.

Alertheid is een noodzaak, een obsessie kwalijke dwaasheid.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
.

Ik had nooit eerder een man horen zeggen dat hij feminist is

'Ik was zélf in het stereotype getrapt van de brutale meid die haar neus ophaalt voor alles wat mannen in machtsposities zeggen', schrijft Lysanne van de Kamp. En dat terwijl ze zich altijd zo ergerde aan dat stereotype.

Feniks de la Fosse

'Zijn ex regeert ons huishouden, ik kan er niet meer tegen.' Hoe kan dit worden opgelost?

‘Ik heb het nodig dat je me geruststelt’, zegt een vrouw tegen haar partner in de praktijk van relatiecoach Feniks de la Fosse tegen. ‘Ik ben gewoon onzeker en heb het nodig om te horen dat ik nummer één ben.’

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Het gepest van Wilders mag niet gewoon zijn. Timmermans heeft hulp van andere Kamerleden nodig

Wim Dekker hoopt dat het fatsoenlijke deel van de Kamer niet in debat gaat over wat fatsoen is, maar soeverein afstand neemt van onfatsoen. En hij vraagt om gebed voor Frans Timmermans.

Zo sensationeel is dat boek van David de Vos niet, al suggereert hij het graag

Evangelisch prediker David de Vos prijst zijn verhaal aan als ‘het meest gedurfde en ongefilterde boek over de christelijke wereld dat je gaat lezen’. Verkooppraat, volgens Reina Wiskerke.

Kelly Keasberry is theoloog en pastoraal medewerker bij ziekenhuis AZ Monica in Deurne en Antwerpen.

Ambtenaren, managers, artsen of docenten: grijp eens wat vaker naar de gieter

Voor mij als ziekenhuispastor was het uitsterfbeleid niet om aan te zien, schrijft Kelly Keasberry. Na werktijd besloot ik tot een reddingsoperatie. Gewapend met een gietertje, een schaar en een emmer van de schoonmaker.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Stilte kan confronterend zijn. Als de geluiden van buiten verstommen, gaat je binnenwereld aan de gang

Stilte kan confronterend zijn. Als de geluiden van buiten zijn verstomd, gaat je binnenwereld aan de gang. Het is mij lang gelukt dat uit de weg te gaan, schrijft Anita Zeldenrust. Drukte is een statussymbool.

nd

In Amsterdam zit een witte duif klem. Hoe kan ik de vogel nog redden? Klimmend, via de regenpijp?

Wat doe je als je ziet dat er een vogel verstrikt is geraakt in een net? Op één-hoog? Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Maar er is toch hoop.

George Harinck is rector magnificus aan de Theologische Universiteit Utrecht.

Laat kinderen weer sleutelteksten uit de Bijbel, de geschiedenis en de literatuur uit het hoofd leren

Het is ronduit zonde dat we tegenwoordig bijna niets meer uit ons hoofd leren. Want wat je niet bezit, kun je jezelf niet herinneren. Zorg daarom voor een goed gevulde binnenkamer, stelt George Harinck.

Hans Werkman

Bezwijkt in christelijke gedichten de poëzie 'onder de last van de boodschap'?

Lieddichter Ad de Besten was een meelevend christen, maar christelijke poëzie, moest dat zonodig? Hij las het werk van enkele christelijke dichters en constateerde dat dit wantrouwen geen nieuw voedsel heeft gevonden.