Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Veel minder warmtepompen verkocht; consument kijkt kat uit de boom

De verkoop van warmtepompen zit in het slop door de relatief lage gasprijs, verhalen over een overvol stroomnet en de politieke onzekerheid. Consumenten vertrouwen het niet – en dat merken de fabrikanten.

Fabrikanten van warmtepompen hebben nieuwe productiehallen opgezet om te voldoen aan de verwachte groeiende vraag, maar die valt nu tegen.Beeld ANP

De Vereniging Warmtepompen, de brancheorganisatie voor leveranciers van warmtepompen in de woningbouw, meldt in de jongste cijfers een sterk krimpende vraag bij fabrikanten van warmtepompen. Jaar op jaar is de verkoop meer dan gehalveerd.

In het eerste kwartaal van vorig jaar werden er nog 42.000 warmtepompen verkocht in de woningbouw, het laatste kwartaal van 2023 waren dat er 26.000 en in het eerste kwartaal van dit jaar zijn het nog geen 20.000 stuks. De Vereniging Warmtepompen spreekt van ‘een blijvende rem’ op de groei.

Fabrikanten van warmtepompen hebben productiehallen opgezet om te voldoen aan de verwachte groeiende vraag, maar die valt nu dus tegen. Remeha bijvoorbeeld heeft een fabriekshal ingericht om 140.000 warmtepompen per jaar te maken, maar het bedrijf bevestigt dat er maar mondjesmaat wordt geproduceerd.

Er hoefde geen personeel ontslagen te worden omdat er veel met uitzendkrachten wordt gewerkt. “Wij zijn ervan overtuigd dat de vraag weer toeneemt en dan kunnen we opschalen,” zegt Rick Bruins van Remeha.

Andere fabrikanten zoals Itho Daalderop en Intergas zetten eveneens zwaar in op de productie van warmtepompen. Ze kunnen ieder meer dan 100.000 stuks per jaar produceren. Daalderop is een paar jaar geleden na een kwarteeuw zelfs gestopt met het fabriceren van cv-ketels ten faveure van de warmtepomp.

Terugverdientijd

De ingezakte vraag is het gevolg van minder nieuwbouw, maar komt ook doordat mensen de kat uit de boom kijken. De gasprijs is gedaald en daardoor loopt de terugverdientijd op. Loont zo’n warmtepomp dan nog wel? En wat zal een nieuw kabinet doen met de belasting op gas en elektriciteit?

De malaise bij de warmtepompen is een nieuwe tegenslag voor de verduurzaming van Nederland. Het kraakt en schuurt bij de pogingen om de CO2-uitstoot van consumenten terug te dringen. In april bleek dat de groei bij de verkoop van elektrische auto’s eruit is.

Volgens de ANWB is de animo bij de consument voor elektrisch rijden gedaald. Consumenten zijn ook argwanender bij de aanschaf van zonnepanelen. Door de gedaalde elektriciteitsprijs en de nieuwe terugleverkosten die energiemaatschappijen rekenen, lopen de terugverdientijden op.

Reële angst

De ‘voortdurende zorgen’ over netcongestie en de vrees voor een uitvallend stroomnet spelen een grote rol bij de terughoudendheid om een warmtepomp aan te schaffen, stelt de Vereniging Warmtepompen.

De angst is reëel. De provincie Utrecht en demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten adviseren Utrechters sinds vorige week zelfs om geen volledig elektrische warmtepomp te nemen, omdat het stroomnet het niet trekt. Een gasaansluiting blijft nog jaren nodig om het warm te houden. Overigens zal een cv-ketel evenmin werken als de elektriciteit uitvalt.

Volgens de Vereniging Warmtepompen zijn er nieuwe maatregelen nodig om de groei weer aan te zwengelen. De huidige subsidies op een warmtepomp (ongeveer een derde van de prijs) en de mogelijke verplichting om vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel voor minimaal een hybride warmtepomp te kiezen, zijn onvoldoende.