Poetin verwijt Westen ‘geschiedenis te willen herschrijven’ op wederom sobere Dag van de Overwinning

Achtergrond
Traditiegetrouw haalde Vladimir Poetin in zijn toespraak ter ere van de jaarlijkse viering van de overwinning op nazi-Duitsland, flink uit naar het Westen. Volgens de recentelijk herkozen Russische president probeert het Westen de geschiedenis te herschrijven.
Geert Groot Koerkamp / vk
vrijdag 10 mei 2024 om 04:20 aangepast 06:14
Via een groot scherm is de jaarlijkse toespraak van president Vladimir Poetin op het Rode Plein in Rusland te volgen.
Via een groot scherm is de jaarlijkse toespraak van president Vladimir Poetin op het Rode Plein in Rusland te volgen. beeld epa / Maxim Shipenkov

Moskou

‘Rusland zal alles doen om een globale confrontatie te vermijden, maar tegelijkertijd zullen we niemand toestaan ons te bedreigen,’ waarschuwde Poetin. Het Westen zou volgens de Russische leider bovendien gewapende conflicten initiëren en ‘de huidige navolgers van de nazi’s’ rechtvaardigen. ‘Onze strategische strijdkrachten zijn permanent paraat.’

Poetin sprak voorafgaand aan de jaarlijkse militaire parade op het Rode Plein, die traditioneel wordt gehouden op de Dag van de Overwinning, veruit Ruslands belangrijkste feestdag. De parade was net als vorig jaar opvallend sober, klaarblijkelijk omdat veel van de normaal getoonde militaire voertuigen zijn ingezet aan het front.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Iraanse vrouwen treuren om de dood van de zondag bij een helikoperongeluk omgekomen president Ebrahim Raisi.

Onder de aartsconservatieve Raisi werden protesten neergeslagen door keiharde repressie

De Iraanse president Ebrahim Raisi is omgekomen bij een helikopterongeluk. Met zijn verkiezingsoverwinning van 2021 kwam het land in uiterst conservatieve handen en werd het internationale isolement nog groter.

Verdachte Juraj C. (71) werkte als beveiliger in een winkelcentrum, en is volgens The Guardian een ‘amateur dichter’, met drie bundels op zijn naam.

Minister: schutter opereerde mogelijk toch niet alleen bij aanslag op Slowaakse premier

Waarnemend premier Robert Kalinak maakte zondag bekend dat het onmiddellijke levensgevaar voor Fico was geweken. Hij zou nog enkele dagen op de intensive care blijven.

Een betoging in februari voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Bevrijde gijzelaars en familieleden van slachtoffers vroegen het hof een onderzoek in te stellen naar Hamas.

ICC-aanklager wil arrestatiebevel tegen Netanyahu en Hamastop wegens misdaden tegen de menselijkheid

Israël heeft woedend gereageerd op de aankondiging van de ICC-aanklager. President Isaac Herzog noemde die ‘meer dan schandalig’.

De helikopter met aan boord president Raisi stijgt op in Oost-Azerbeidzjan.

Iraanse president Raisi omgekomen bij helikoptercrash

De helikopter met de Iraanse president Ebrahim Raisi aan boord die zondag plots van de radar verdween in het noordwesten van Iran, is maandag gelokaliseerd. Volgens de reddingsdiensten zijn er geen overlevenden.

Minister Benny Gantz staat journalisten te woord.

Minister Gantz dreigt uit coalitie te stappen als Netanyahu niet gauw met een goed plan voor Gaza komt

Minister Benny Gantz uit felle kritiek op minister-president Benjamin Netanyahu’s ondoordachte manier van oorlogvoeren in Gaza. Hij dreigt te vertrekken uit de coalitieregering.

De presidenten Poetin en Xi met hun Gezamenlijke Verklaring over 'partnerschap en strategische samenwerking in een nieuw tijdperk'

Xi en Poetin hebben de gezamenlijke toekomst van de mensheid uitgetekend, beweren ze

De Russische en Chinese leiders Poetin en Xi hebben over bijna alles afspraken gemaakt. Maar boven alles staat hun plan om de wereldorde te veranderen naar hun inzichten, zo stellen ze in hun ‘Gezamenlijke Verklaring’.