Geen slotverklaring bij IMF-top door conflict in Midden-Oosten

Nieuws
De voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington levert geen gemeenschappelijke slotverklaring op. De bijeengekomen landen konden het niet eens worden over de manier waarop ze naar de oorlogen in het Midden-Oosten en Oekraïne moesten verwijzen.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 19:36
Afbeelding
beeld anp

Het is niet de eerste keer dat een belangrijke financiële top om deze reden zonder een collectief statement eindigt. Bij de jaarvergadering van het IMF in Marrakech in oktober was dit ook al het geval. Wel heeft Saudi-Arabië, dat deze week de bijeenkomst voorzat, vrijdag een speciale voorzittersverklaring uitgestuurd waarin het land de economische risico's van de conflicten erkent.

Volgens de Saudische minister van Financiën, Mohammed al-Jadaan, zijn de spanningen en conflicten in de wereld de afgelopen dagen zeker besproken, inclusief de economische impact ervan. Hij wees daarbij ook op de verstoring van de scheepvaart door aanvallen van Houthi-rebellen in de Rode Zee.

Buffers opnieuw opbouwen

Al-Jadaan zei tijdens een persbijeenkomst dat de geopolitieke fragmentatie van de wereldeconomie over het algemeen tot negatieve gevolgen leidt. Maar sommige landen profiteren volgens hem ook van de verdeeldheid, doordat bedrijven zich genoodzaakt zien daardoor hun toeleveringsketens anders in te richten.

IMF-topvrouw Kristalina Georgieva zei dat de vergadering van deze week, en ook die van de naast het IMF gelegen Wereldbank, gericht was op het verbeteren van de veerkracht van de wereldeconomie. "Wat we willen is een wereld waarin de groei sterker is, de levensstandaard hoger is en de lage-inkomenslanden niet instorten. Een wereld die beter bestand is tegen de schokken die zullen blijven komen."

Ze drong er bij de landen op aan om "de klus te klaren" wat betreft het beteugelen van de inflatie. Tegelijkertijd moeten overheden volgens haar doorgaan met het opnieuw opbouwen van buffers, omdat die flink zijn uitgeput door de coronacrisis en de daaropvolgende periode met zeer hoge inflatie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda.

Afbeelding

Shell-topman nu niet bezig met beursnotering in New York

Olie- en gasconcern Shell heeft vooralsnog geen plannen om de beurs van Londen te verlaten voor New York. 'Daar voeren wij op dit moment geen discussie over', zegt topman Wael Sawan in een toelichting op zijn resultaten.

Afbeelding

Grande en Swift helpen muziekconcern UMG aan betere resultaten

Muziekconcern Universal Music Group (UMG), dat tal van platenlabels beheert, heeft in de eerste drie maanden meer verdiend aan de muziek van bekende artiesten. De omzet steeg onder andere dankzij succesvolle releases van Taylor Swift, Ariana Grande en Noah Kahan.

Afbeelding

ING winnaar op terughoudend Damrak, bouwer BAM hard omlaag

ING mocht zich donderdag de grote winnaar noemen onder de hoofdfondsen op het Damrak na een meevallend kwartaalrapport. Het bankconcern zag de winst in het eerste kwartaal minder sterk afnemen dan analisten hadden gevreesd.

Afbeelding

Bloomberg: Turkije staakt alle handel met Israël

Turkije is van plan alle handel met Israël te staken, meldt persbureau Bloomberg, dat zich baseert op twee Turkse overheidsfunctionarissen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan laat zich regelmatig zeer kritisch uit over Israël en over de oorlog in de Gazastrook.

Afbeelding

OM seponeert aangifte tegen betogers bij opening Holocaustmuseum

Het Openbaar Ministerie (OM) seponeert de aangifte van het Centraal Joods Overleg (CJO) tegen mensen die zondag 10 maart bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam demonstreerden. 'Het onderzoek heeft niet geleid tot concrete verdachten', aldus het OM.