Luister naar

Koopkrachtstijging valt dit jaar lager uit

Nieuws
Nederlanders gaan er dit jaar minder op vooruit dan eerder werd aangenomen.
Eduard Sloot
woensdag 19 juni 2019 om 13:19

Den Haag

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de verwachte koopkrachtstijging voor dit jaar naar beneden bijgesteld. De meeste huishoudens hebben dit jaar 1,2 procent meer te besteden, blijkt uit een nieuwe raming die het CPB woensdag naar buiten bracht. Bij de vorige raming, in maart, rekende het CPB nog op een koopkrachtstijging van 1,6 procent.

Dat de koopkracht lager uitvalt, komt vooral doordat de lonen minder stijgen en de prijzen juist meer. De lonen stijgen dit jaar naar verwachting 2,5 procent. De inflatie komt, onder meer door de btw-verhoging en een hogere olieprijs, uit op 2,6 procent, aldus het CPB. De lagere inkomens gaan er minder op vooruit (0,8 procent) dan midden- en hoge inkomens (1,2 tot 1,4 procent).

Premier Mark Rutte riep bedrijven zaterdag al op om de lonen meer te verhogen. Doen zij dat niet, dan dreigt hij een streep te zetten door de verlaging van de winstbelasting en dat geld te gebruiken om de koopkracht van werkenden te verhogen. De premier vindt dat de werknemers moeten meeprofiteren nu het economisch goed gaat. Volgend jaar valt de koopkracht juist iets hoger uit dan het CPB in maart dacht: plus 1,4 procent in plaats van 1,3 procent. Reden daarvoor is dat de prijzen dan minder hard stijgen dan verwacht.

lonen

Na een sterke economische groei van 2,7 procent vorig jaar, valt de economische bedrijvigheid terug naar een ‘standaardtempo’ van 1,7 procent dit jaar en 1,5 procent volgend jaar. Dat heeft volgens het CPB vooral te maken met onzekerheid over de Amerikaanse handelsoorlog, de brexit en de economische situatie in Italië. Die zaken hebben een negatief effect op de wereldeconomie en tasten ook de export van Nederlandse bedrijven aan.

De werkloosheid blijft dit jaar met 3,5 procent ‘uitzonderlijk laag’, aldus het CPB. Al loopt die volgend jaar wel wat op naar 3,7 procent. Het CPB noemt het opvallend dat de lonen maar beperkt stijgen, terwijl bedrijven moeite hebben nieuw personeel te vinden. Een deel van de verklaring is volgens het CPB dat de productiviteit van werknemers minder hard stijgt, en dat bedrijven daar moeilijker loonstijgingen tegenover kunnen stellen. Mogelijk speelt ook mee dat vakbonden de ruimte voor loonstijgingen deels gebruiken om afspraken te maken over meer vaste banen. Het CPB benadrukt dat de achterblijvende lonen niet een uniek Nederlands verschijnsel vormen. Ook in Amerika duurde het na de kredietcrisis van 2008 lang voordat de lonen stegen.

Het CPB komt in augustus met een nieuwe voorspelling. Op basis daarvan bekijkt het kabinet traditiegetrouw of in de plannen voor 2020 extra maatregelen nodig zijn. <

tv-debat

Premier Mark Rutte wil in debat met de topmensen van grote bedrijven over de lonen van hun werknemers. Tv-programma Pauw heeft dat voorgesteld en de premier heeft er wel oren naar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.