Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Café De Blaffende Vis onthult gevelversiering voor Koningsdag: Willem-Alexander als hakkende Joost Klein

Al bijna dertig jaar een fenomeen in de Jordaan en omstreken: de bijzondere gevelversiering van café De Blaffende Vis op Koningsdag. Om klokslag middernacht staat de officiële onthulling gepland, maar al sinds vrijdagmiddag kan niemand in de Jordaan meer om Willem-Alexander als hakkende Joost Klein en Máxima als gabber heen.

en
Op de gevel van de Blaffende Vis in de Westerstraat zijn dit jaar een hakkende Máxima en Willem-Alexander te zien.Beeld Angela Baas

“Het draait natuurlijk om Joost Klein en zijn songfestivalnummer Europapa,” zegt Jort Vos, eigenaar van de kroeg. “Maar we probeerden daar een grappige draai aan te geven, daarom hebben we besloten Willem-Alexander als Joost Klein af te beelden. We willen met de gevel het gabberthema uitdragen dat in ons songfestivalnummer zit.” Volgens Vos was deze keuze ‘het meest actueel, feestelijk en Koningsdag-achtig'.

Naast Willem-Alexander is koningin Máxima te zien. De ontwerpers van de gevel, zo’n twintig vrienden van de kroeg, vonden dat het ook tijd was om de koningin in het zonnetje te zetten. “Máxima staat naast de koning om hem te ondersteunen, zoals zij dat wel vaker doet, maar dan als gabber. Het is een hartstikke mooi stel en Máxima is de schoonheid in het koningshuis,” zegt Vos.

Máxima draagt een trainingsbroek, wat typerend is voor de gabbercultuur, die ontstond in de jaren negentig. Kenmerkend aan gabbers was ook dat ze luisterden naar (hardcore) housemuziek. De bijbehorende dansstijl heet ‘hakken’ – wat menig TikTokker nu ook doet op het Nederlandse eurosongfestivalnummer Europapa. Vandaar dat onder het koningspaar de tekst ‘Heel Holland Hakt’ staat.'

Amalia

De voorbereidingen voor de gevel van deze Koningsdag begonnen zo’n twee maanden geleden. “We beginnen altijd op de eerste maandag in maart, dan worden alle ideeën op tafel gegooid,” zegt Vos. “Een maand voor Koningsdag moeten we een klap geven op het ontwerp, en beginnen we met bouwen. Het is een heel bouwwerk.”

“Vergeleken met vorig jaar heeft deze gevel een minder serieuze ondertoon,” zegt Vos. Toen stond prinses Amalia erop. De Blaffende Vis wilde haar toen een hart onder de riem steken, omdat ze eind 2022 om veiligheidsredenen haar studentenhuis in Amsterdam had moeten verlaten. Afgelopen februari verhuisde ze weer terug naar Amsterdam. Later werd bekend dat ze vanwege zware bedreigingen een jaar was uitgeweken naar Madrid, waar ze haar lessen van de UvA online volgde.

De hakkende Willem-Alexander op de gevel draagt hetzelfde blauwe pak als Klein in de videoclip voor Europapa. Het is niet de eerste keer dat de koning op de gevel van De Blaffende Vis schittert. In 2019 stond hij erop afgebeeld als Freddie Mercury, in 2018 was hij te zien met de voormalige burgemeester Eberhard van der Laan en in 2017 was de koning aan het dabben.

Uit de hand gelopen grapje

“De gevel is ooit begonnen als een uit de hand gelopen grapje en is nu een begrip in Amsterdam,” zegt Vos. “Als mensen de straat oplopen, hopen wij een glimlach te zien.” Hopelijk geldt dat ook voor Willem-Alexander, die Vos zelf in 2017 al eens persoonlijk ontmoette toen hij verschillende wijken in Nederland bezocht, waaronder de Jordaan. “Hij was bekend met de traditie en zei dat hij er veel plezier in had.”

De gevel is te groot om af te dekken, waardoor het resultaat al vanaf vrijdagmiddag te zien is. Vanaf 17.00 uur trapt café De Blaffende Vis af voor Koningsnacht, en om 23.50 uur begint de officiële onthulling van de versiering met een show van muziek en een lichtshow. “We gaan er een feestje van maken,” zegt Vos. Na Koningsdag wordt de gevelversiering er weer vanaf gehaald. “De charme ervan is dat het een tijdelijke versiering is.”

Twitter bericht wordt geladen...

Wat waren de gevels van De Blaffende Vis door de jaren heen? 

Al bijna dertig jaar krijgt het pand van de Blaffende Vis aan de Westerstraat rond Koningsdag, en voorheen Koninginnedag, een uitbundig versierde gevel. In 2000 kreeg de traditie voor het eerst groots aandacht, toen Máxima als Marilyn Monroe op het pand verscheen. Wat waren de gevels door de jaren heen? Bekijk ze hier.