Wat vinden moskeebezoekers van het nieuwe kabinet? ‘We worden in het nauw gedreven’

Achtergrond
De PVV, de partij van de ‘kopvoddentaks’, gaat regeren. Hoe kijken moskeebezoekers in Zaandam naar het hoofdlijnenakkoord? ‘Wij voelen elke dag dat we minder voorstellen dan de Nederlanders.’
Maartje van Hoek / vk
zaterdag 18 mei 2024 om 04:21 aangepast 06:53
Moslims praten met elkaar voor de Sultan Ahmet Moskee in Zaandam. ‘Linksom of rechtsom, deze moskee zal altijd blijven bestaan.’
Moslims praten met elkaar voor de Sultan Ahmet Moskee in Zaandam. ‘Linksom of rechtsom, deze moskee zal altijd blijven bestaan.’ beeld Daniel Rosenthal

Zaandam

Met vier glaasjes warme thee op een dienblad loopt een moskeebezoeker de grote trap af aan de buitenkant van de Sultan Ahmet Moskee in Zaandam. In het gras staan twee vlaggenmasten, met daaraan de Turkse en Nederlandse vlag. Het is iets na tweeën; het middaggebed in de moskee aan de rand van de wijk Poelenburg is net achter de rug.

Buiten staan houten tafels met daaromheen stoelen, allemaal bezet. Een grote schaal op tafel dient als asbak. Vandaag hangt hier behalve de geur van thee ook die van tabak.

minder, minder, minder

Over politiek gaat het wel vaker na het gebed, vooral over Turkse politiek. Deze keer praten de moskeebezoekers over de PVV, de partij van ‘kopvoddentaks’ en ‘minder, minder, minder’, die ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De surfpool bij de Markthal in Rotterdam.

Surfen in een Rotterdamse gracht met heftige golven. Dat kan bijna, al moest de kerk overtuigd worden

Vanaf deze zomer kan er gesurft worden in een gracht, in hartje Rotterdam. Al kwam Rif010 niet zonder slag of stoot tot stand. Zo moest de kerk overtuigd worden.

Tom Koekoek (SGP), Annelle van der Wel (CU) en Ewout van Hoek (PvdD).

Driegesprek: hoe deze jonge christelijke EU-kandidaten op hun eigen manier de wereld serieus nemen

Deze drie christelijke jongeren staan op drie verschillende kandidatenlijsten voor de Europese verkiezingen. Waarom? Een gesprek over tweedehands kleding en de rol van geloof in de politiek.

'Meneer Frits', directeur van Philips, voor het Centraal Station van Eindhoven.

Eindhoven trekt enorm veel kennismigranten, er zijn 60.000 nieuwe huizen nodig én twintig basisscholen

Eindhoven wacht een enorme groeispurt: er moeten in korte tijd tienduizenden huizen komen, voor tienduizenden kennismigranten. Lukt dat? En hoe gaat het samenleven, met 181 nationaliteiten?

Prinses Laurentien besloot zich in te zetten voor een door de gedupeerden zelf ontwikkelde methode, waarbij het verhaal van de ouders centraal staat.

Ministerie eist aanpassing van methode-Laurentien voor toeslagenouders voor krijgen groen licht

De methode van prinses Laurentien om de aanvullende schade van toeslagenouders te compenseren, mag van het ministerie alleen doorgaan als haar stichting bereid is de door het kabinet gewenste aanpassingen door te voeren.

Op dit weiland ten oosten van Houten, eigendom van de gemeente, is een gemengd-wooncomplex gepland: voor statushouders, kansrijke asielzoekers, starters en 'spoedzoekers'

Starters op zoek naar een huis in Houten: hoe het asieldebat hun woningnood overstemt

Duizenden jongeren en ‘spoedzoekers’ hopen dat er in Houten snel tijdelijke huisvesting voor hen wordt gebouwd. Maar in het luidruchtige debat over asielopvang klinkt hun woningnood nauwelijks door.

Minister Harbers wil de kwaliteit van het rijonderwijs verhogen. Momenteel slaagt 52 procent in één keer voor het praktijkexamen.

Slechts 50 procent slaagt voor rijexamen, daarom komen er meer regels: 'Al meer dan 50 lessen gehad'

De kwaliteit van rijlessen moet omhoog, vindt minister Mark Harbers. De Zeeuwse rijschoolhouder Jos de Jong heeft een hard hoofd in sommige plannen. ‘Verplicht in het donker rijden is toch niet haalbaar in de zomer?’