Direct naar artikelinhoud
Net open

Bij de tweede vestiging van lunchzaak De Laatste Kruimel kan je zien hoe de producten vers bereid worden

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in Amsterdam. In onze rubriek Net open lees je erover. Vandaag: ’s ochtends worden ideeën bedacht voor nieuwe broodjes bij De Laatste Kruimel in Centrum.

Lunchtent De Laatste Kruimel heeft een tweede vestiging geopend in de Prinsenstraat.Beeld Dingena Mol

Voor De Laatste Kruimel in de Langebrugsteeg staat vaak een lange rij, vooral tijdens lunchtijd. Wie geen zin heeft om te wachten, kan nu uitwijken naar de Prinsenstraat. In de tweede, net zo babyroze vestiging van de lunchzaak kun je ook terecht voor taartjes en broodjes.

Daarmee gaat een langgekoesterde droom van eigenaren Ivelina Ivanova (41) en Pavel Paskalev (39) in vervulling. Het Bulgaarse echtpaar werkt al twaalf jaar lang ‘elke dag van zes tot zes’ in hun lunchtent. “’s Ochtends bij de koffie komt Ivelina met ideeën voor nieuwe broodjes en gebakjes,” zegt Paskalev, “die werk ik dan uit tot een recept.”

In het pand met een splitlevelindeling, waar eerst een Italiaanse traiteur zat, is een ruimere keuken dan in de eerste vestiging. Op de benedenverdieping kun je kijken hoe de producten vers bereid worden.

Je kan de lekkernijen aan de toonbank kopen om mee te nemen, maar op de bovenverdieping kun je ook zitten aan tafeltjes met allerlei tweedehands stoelen. Ivanova is trots op de kwaliteit van de bediening: “In het centrum kun je overal koffie en cake krijgen, maar een goede ervaring is niet te koop.”

Bij De Laatste Kruimel hebben ze verschillende broodjes voor €10 (€7,90 als je ze meeneemt), bijvoorbeeld met gerookte kalkoen en truffelmayonaise of met buffelmozzarella, huisgemaakte salsa verde en gegrilde artisjok. Een stuk cheesecake met frambozen of een stuk aardbeien-rabarbercrumble kost €6,50. Voor een kop koffie betaal je €4.

De Laatste Kruimel

Prinsenstraat 12, Centrum.

Recycleproducten

Om zo min mogelijk eten weg te hoeven gooien, worden sommige onverkochte producten gebruikt om nieuwe te maken. Zo worden oude croissantjes french toast en scones worden broodpudding.

Porselein

Een groot deel van het servies komt van de Golden Bend aan de Herengracht, waar je moet schuifelen tussen het porselein dat is opgestapeld tot heuphoogte.

Courgettecake

Opvallend op het menu is de courgettecake met lemon curd (€6,50). Een eigen recept dat tot stand kwam uit noodzaak: de levering van taartingrediënten was te laat, en er waren alleen nog een paar courgettes.

Bekijk ons overzicht met alle nieuwe winkels, restaurants en cafés. Tips? open@parool.nl.