Direct naar artikelinhoud

Omstreden wethouder Brunssum blijft zitten en krijgt nieuw onderzoek

De gemeenteraad van Brunssum heeft dinsdagavond besloten tot een onderzoek door de rekenkamer naar een gronddeal waarbij de gemeente en de omstreden wethouder Jo Palmen met elkaar overhoop liggen. Palmen liet in een raadsvergadering in de Zuid-Limburgse gemeente weten niet op stappen, ondanks de oproep van minister Kajsa Ollogren van Binnenlandse Zaken dat wel te doen.

Wethouder Jo Palmen.Beeld anp

Palmen werd op 10 oktober tot wethouder benoemd. Vlak daarna verscheen een voor hem vernietigend integriteitsrapport. Hij weigert sindsdien af te treden, daarin gesteund door een meerderheid in de raad. Volgens de coalitie is een conflict om een stuk grond reden voor een negatief advies van een integriteitscommissie over Palmen. De coalitie van lokale partijen, waaronder Palmens eigen partij, wil dat uitgezocht hebben.

De grootste fractie in de raad, de Lijst Palmen, nodigde minister Ollogren uit om met de gemeenteraad te komen praten. Volgens fractievoorzitter Lefty Snackers van de Lijst Palmen heeft de minister te veel van horen zeggen. 'Van horen zeggen liegt men het hardst', aldus Snackers. Ook coalitiepartij PAK vindt dat de minister slecht geïnformeerd is. 'Het zou fijn zijn als de minister zich baseert op de stukken, en niet zoals gouverneur Bovens op krantenartikelen', sneerde PAK-fractievoorzitter Servie Lespoir.

Hevige aanvaringen

De oppositie verzette zich hevig dinsdag tegen het nieuwe onderzoek, dat volgens haar de wethouder juist in de kaart kan spelen. Palmen kan aan de hand van de resultaten van het onderzoek een eventuele claim van mogelijk anderhalf miljoen euro tegen de gemeente verder onderbouwen, vreest de oppositie. Bovendien hoort Palmen zijn vermeende recht te halen in de rechtbank, en niet via de gemeenteraad, aldus de oppositie.

Dat standpunt leidde tot hevige aanvaringen met de coalitie van lokale partijen. Die hoopt dat het onderzoek de kou uit de lucht haalt zodat de nieuwe gemeenteraad na de verkiezingen in maart 2018 met een schone lei kan beginnen. De oppositie van CDA, PvdA, VVD en SP vindt dat Palmen moet opstappen. Pas dan kunnen de verhoudingen in de raad verbeteren.