Anema blij met steun NOC*NSF

Foto: ANP

Het leek er de afgelopen dagen in Gangneung soms wel op, maar Jillert Anema heeft zich bij de Winterspelen geen moment eenzaam en alleen gevoeld. ,,Ik ben heel blij met de steun die ik van NOC*NSF en van mijn eigen ploeg heb gekregen. Samen hebben we mijn zaak hier aangepakt. Het is klaar nu. We gaan zoals altijd recht door zee verder.”

De Friese schaatstrainer kwam vanaf vorige week donderdag bij TeamNL in het middelpunt van de belangstelling te staan toen de Volkskrant een verhaal publiceerde over een incident bij Sotsji 2014. Anema zou bij die Winterspelen een poging tot ‘matchfixing’ hebben gedaan. Hij kreeg enkele weken later een schriftelijke berisping van NOC*NSF, dat besloot de zaak verder stil te houden.

Na de publicatie van het artikel, op de dag van de 10.000 meter, kwam een stroom van reacties op gang. ,,Een zeer slechte timing”, oordeelde chef de mission Jeroen Bijl, die de affaire-Anema zo ver mogelijk van TeamNL probeerde weg te houden. ,,Een smet op onze eerste week bij de Winterspelen.”

Het IOC en de internationale schaatsunie (ISU) werden vanuit Gangneung alsnog door het gealarmeerde NOC*NSF op de hoogte gesteld van de vier jaar oude zaak. Directeur Gerard Dielessen van de sportkoepel gaf in Zuid-Korea toe dat het beter was geweest als het IOC in 2014 meteen was geïnformeerd. In Nederland kondigde minister Bruno Bruins (Sport) een onderzoek aan naar de gang van zaken. De PvdA stelde Kamervragen over de ‘doofpotaffaire’.

Na drie spannende dagen, met Anema als ‘aangeschoten wild’ in Gangneung, sprak de ethische commissie van het IOC zondag het verlossende woord: het NOC*NSF had juist gehandeld in 2014 en ook de juiste sanctie opgelegd volgens de toen geldende regels. Anema mocht blijven in Zuid-Korea.

,,Ik heb er niet wakker van gelegen. Alleen de eerste nacht heb ik maar kort kunnen slapen, omdat ik iedereen moest inlichten. Daarna moest ik weer vroeg gaan trainen. Zodra ik tijd had, heb ik hier echter heerlijk kunnen slapen.”

Anema voelt zich naar eigen zeggen bij de Winterspelen niet aangetast in zijn goede naam. ,,Diegene die wat roept moet het waarmaken. Ik hoef niks waar te maken.”