Organisatie Wageningse herdenking blij met ordelijk verloop

Nieuws
De organisatie achter de herdenking van de Duitse capitulatie en het Vrijheidsdefilé in Wageningen, Wageningen45, kijkt tevreden terug op de plechtigheden in de Gelderse stad. ‘We zijn blij dat er geen ongeregeldheden zijn geweest en dat alles eervol, ordelijk en waardig is verlopen’, laat een woordvoerder weten.
anp
zondag 5 mei 2024 om 15:29
Afbeelding
beeld anp

Op het Vrijheidsdefilé van zondagmiddag zijn naar schatting duizenden toeschouwers afgekomen, aldus de zegsman. ‘Langs de gehele route stond het rijen dik met mensen. De veteranen zijn met veel enthousiasme en warmte toegejuicht.’ Dat het droog en zonnig weer was, heeft volgens hem ook geholpen.

Of er van tevoren signalen waren van eventuele verstoringen van de herdenkingen, kan de woordvoerder niet zeggen. ‘Bij de herdenking en het defilé zijn altijd veiligheidsmaatregelen van kracht, dat was dit jaar ook zo. We hebben wel wat intensiever gemonitord omdat we zien wat er gebeurt in de samenleving. Die monitoring hebben we denk ik goed gedaan, we zijn blij dat alles goed is verlopen.’

In Wageningen werd zondagmiddag op het plein voor Hotel de Wereld de bevrijding van Nederland herdacht. In dat hotel werd 79 jaar geleden onderhandeld over de Duitse capitulatie. Bij de herdenkingsplechtigheid waren zestien veteranen uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig, die daarna vooropgingen in het defilé. Zondagmiddag zijn de veteranen in de Wageningse botanische tuin Belmonte Arboretum, waar mensen hen kunnen ontmoeten. Ook zijn er verspreid over de stad podia voor het Bevrijdingsfestival Gelderland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Almeerder zwaargewond door schietpartij in Amsterdam

Een 19-jarige man uit Almere is in de nacht van zaterdag op zondag zwaargewond geraakt door een schietpartij in Amsterdam-Zuidoost. Het schietincident vond plaats op een parkeerplaats bij een buurthuis, waarin op dat moment een feest gaande was, meldt de politie.

Afbeelding

Zwaargewonde die op straat in Schiedam werd gevonden overleden

In de Sporthalstraat in Schiedam is in de nacht van zaterdag op zondag een zwaargewonde persoon aangetroffen, die uiteindelijk is overleden. Reanimatie mocht niet meer baten, meldt de politie, die onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Afbeelding

Managers Boeing vrijuit in kwestie rond crashes met 737 MAX

Individuele leidinggevenden of voormalige leidinggevenden van Boeing gaan vermoedelijk vrijuit in de zaak rond twee dodelijke crashes met 737 MAX-toestellen in 2018 en 2019.

Afbeelding

Iraanse oud-president Ahmadinejad gaat opnieuw voor comeback

De voormalige Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad hoopt na ruim tien jaar weer president van zijn land te worden. Hij heeft zich volgens de staatstelevisie geregistreerd om mee te doen aan de verkiezingen van eind deze maand.

Afbeelding

Brandweerman verdronken bij Zuid-Duitse overstromingen

In Zuid-Duitsland is een brandweerman verdronken tijdens zijn werk bij overstromingen in het gebied. Hij zat met drie collega's in een rubberboot toen die zaterdagavond omsloeg. Zondagmorgen werd zijn lichaam geborgen.

Afbeelding

Hittegolf doodt 33 stembureaumedewerkers op laatste stemdag India

De aanhoudende hitte in India blijft voor slachtoffers zorgen. Zaterdag, op de laatste dag van de verkiezingen, overleden in slechts een staat 33 stembureaumedewerkers.