WO II-veteranen voorop in Vrijheidsdefilé, ruim 1700 deelnemers

Nieuws
In Wageningen hebben ruim 1700 mensen meegedaan aan het Vrijheidsdefilé. Het traditionele defilé ter ere van de bevrijders en veteranen stond voorheen bekend als het Bevrijdingsdefilé. Voorop in het defilé gingen onder anderen twaalf Britse veteranen die in de Tweede Wereldoorlog voor de Nederlandse vrijheid hebben gevochten.
anp
zondag 5 mei 2024 om 15:21
Afbeelding
beeld anp

Ook de 101-jarige Canadese veteraan George Brewster zat in de kopgroep van het defilé. Hij ontstak afgelopen nacht het Nationaal Bevrijdingsvuur, samen met de Britse veteraan Geoff Roberts en de Wageningse burgemeester Floor Vermeulen.

Het traditionele 5 mei-defilé in Wageningen is dit jaar vernieuwd om relevant te blijven voor komende generaties. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, België, Frankrijk, Noorwegen en Oekraïne waren zondag onderdeel van het vernieuwde defilé, dat nu een eerbetoon is aan internationale militaire samenwerking.

‘Volgend jaar, als we tachtig jaar vrijheid koesteren, hopen we daar nog meer partners aan toe te voegen’, zei Tanja Haseloop-Amsing eerder op zondag. Volgens de voorzitter van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) zijn Duitse militairen dan ook van harte welkom om mee te lopen. ‘Vijanden van toen, bondgenoten van nu: het kan’, zo sprak ze tijdens de herdenking van de bevrijding van Nederland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gantz dreigt noodkabinet Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, wil dat premier Benjamin Netanyahu met een plan komt over het bestuur van Gaza na de oorlog. Als Netanyahu dit niet doet, dreigt Gantz zijn centrumpartij terug te trekken uit de noodregering.

Afbeelding

Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw.

Afbeelding

Protest rond optreden Jerusalem Quartet in Concertgebouw

Enkele tientallen mensen protesteren zaterdagavond buiten het Concertgebouw in Amsterdam rondom een optreden van het Jerusalem Quartet, ziet een ANP-fotograaf. Ook is er veel politie aanwezig. De demonstranten roepen leuzen.

Afbeelding

Israëlisch leger maakt opnieuw vondst gedode gijzelaar bekend

Het Israëlische leger zegt nog een lichaam van een gijzelaar te hebben teruggevonden. Ron Binyamin was een van de mensen die bij de aanval van Hamas op 7 oktober werd gegijzeld.

Afbeelding

VN-agentschap: 800.000 mensen uit Rafah op de vlucht

Het hoofd van VN-organisatie UNRWA zegt dat de afgelopen tijd zo'n 800.000 mensen uit Rafah noodgedwongen op de vlucht zijn geslagen. 'Het gaat om bijna de helft van de bevolking van Rafah', aldus Philippe Lazzarini op berichtendienst X.

Afbeelding

Wateroverlast in Voeren waarschijnlijk als ramp erkend

De overstromingen in het Belgische Voeren, niet ver van Maastricht, worden door de Vlaamse regering waarschijnlijk als ramp erkend. Dat zeiden de Vlaamse minister-president Jan Jambon en minister van Omgeving Zuhal Demir tijdens een bezoek aan de gemeente.