Akzo en ASML verliezers op Damrak

Nieuws
anp
donderdag 19 oktober 2017 om 03:00

Amsterdam

AkzoNobel en ASML waren woensdag de grote verliezers op een overwegend positieve beurs in Amsterdam. Verf- en chemieconcern Akzo gaf beleggers een winstalarm en verloor 1,8 procent. Ook chipmachinefabrikant ASML bood een kijkje in de boeken en wist daarbij niet te overtuigen. De beurswaarde zakte 2,3 procent. ASML heeft weliswaar opnieuw een sterk kwartaal achter de rug, maar loopt qua capaciteit volgens analisten tegen zijn grenzen aan.

Beleggers in Europa waren verder positief gestemd en verwerkten ook resultaten van andere grote Europese bedrijven. De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,2 procent hoger op 547,68 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 834,31 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,4 procent.

In de AEX ging ook Gemalto, zonder duidelijke reden, stevig omlaag. De digitale beveiliger eindigde met een min van bijna 2,3 procent. Een opvallende daler in Londen was luchtvaartmaatschappij FlyBe die een kleine 21 procent kelderde. De winst van de budgetvlieger stond onder druk door hoger dan verwachte onderhoudskosten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.

Werkoverleg bij Hospi Housing, waar ze werken met kunstmatige intelligentie. Tweede van links oprichter Joost Bokker, uiterst links Vera Harsnyi, midden Pavla Shvetcova en uiterst rechts Flavia Gkioka.

AI-medewerker 'Sarah' doet nu zelfstandig de socials: 'Dit is wel een beetje creepy'

Ruim een jaar na de introductie van ChatGPT is AI niet meer weg te denken van de Nederlandse werkvloer. Inmiddels bestaat er zelfs een autonome AI-werknemer: Sarah.