Je ergert je in de kerk groen en geel, maar altijd volgt het moment dat je weet: we horen bij elkaar

Opinie
‘Als twintiger vloog de vanzelfsprekendheid van geloof en kerkgang me aan. Ik overwoog een jaar te stoppen met God en alles wat met het christelijk geloof te maken had.’ Theoloog Nelleke Plomp schrijft waarom ze blijft in een kerk waar ‘de aardappels regelmatig aanbranden’.
Nelleke Plomp • praktisch theoloog en gespecialiseerd in jongere generaties en de kerk
vrijdag 29 maart 2024 om 11:13 aangepast 18:42
Het beeld van de kerk als familie helpt mij om te beseffen waarom ik blijf. Een familie wordt je gegeven, je kiest in de kerk niet voor de mensen die je omringen.
Het beeld van de kerk als familie helpt mij om te beseffen waarom ik blijf. Een familie wordt je gegeven, je kiest in de kerk niet voor de mensen die je omringen. beeld anp / Jeroen Jumelet

Mijn oma liet standaard de aardappels aanbranden. Als boerin, moeder van negen en oma van nog veel meer, had ze genoeg aan haar hoofd. Bovendien maakte haar elektrische kookplaat het koken niet gemakkelijker. 

Vrijwel elke woensdagmiddag uit school at ik daar. Eerst met mijn moeder, broers en zus, maar op een gegeven moment fietste ik zelf de zes kilometer door de polder naar de boerderij. Soms mocht ik, of een van de andere kleinkinderen, het Onze Vader hardop bidden. Een hele eer, en best spannend. Maar meestal bad mijn opa. Vanuit zijn hart. Gedragen. Persoonlijk. Maar ook nét iets te lang en met woorden die we niet altijd begrepen. Na het gebed volgden drie gangen. De soep, aardappels-groente-vlees (al dan niet aangebrand) en..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Mensen kunnen zo verstrikt raken in schulden dat er nauwelijks een uitweg is.'

Tijd voor een jubeljaar waarin we schulden kwijtschelden? 'Bijbels principe én financieel verstandig'

Arnhem is begonnen met een experiment waarbij de gemeente de schulden van inwoners aflost. Het plan moet huishoudens die langdurig in zware schulden zitten, helpen. Acht ND-lezers vertellen wat ze daarvan vinden.

De huidige publieke omroep is nog gebaseerd op de vroegere verzuiling. Nu de samenleving een stuk complexer is, werken oude afspraken niet meer.

Voor de publieke omroep is slopen en vanaf de grond opbouwen de beste oplossing

De NPO ligt onder vuur en heeft moeite om een overtuigend verhaal te brengen. Denk daarom niet meer vanuit de oude zuilen, maar vanuit het belang van het publiek, betoogt oud-omroepman Hans Laroes.

De Amerikaanse filosoof Daniel C. Dennett tijdens de uitreiking van de Erasmusprijs 2012.

Hoe kan een mens als Daniel Dennett volhouden dat God niet bestaat? Door geloof in de wetenschap

Deze maand overleed de bekende atheïst Daniel Dennett. Als je zoals hij een boek schrijft om aan te tonen dat God niet bestaat, doe je jezelf en de wereld geweld aan, meent Joop Seldenthuis.

Afbeelding

China hoeft niet namens Taiwan het woord te voeren. Dat kunnen we heel goed zelf

China bedankte in een VN-vergadering namens Taiwan voor het meeleven tijdens de recente aardbeving op het eiland. Op die bedankjes zit de vertegenwoordiger van Taiwan in Nederland, Hsin-Hsin Chen, niet te wachten.

Voedselbank in Rotterdam West Delfshaven. Vrijwilligers controleren de voorraden en laden de vrachtwagens.

Rotterdam, is er wel een plek onder de zon voor mensen die we kwetsbaar noemen?

Weer wordt het plan van stal gehaald om in Rotterdam mensen met hogere inkomens tussen minder draagkrachtigen te laten wonen. Het is al eerder mislukt. En het is onrechtvaardig, schrijft Gerlinde Robbertsen.

Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.