Louis Gossett Jr., eerst zwarte man die Oscar won voor beste bijrol, is overleden

© Richard Shotwell/Invision/AP

Louis Gossett Jr., de eerste zwarte man die een Oscar won voor bijrol, is op 87-jarige leeftijd overleden. Een bron dicht bij de acteur bevestigde dit vrijdag.

SGG

“Het spijt ons te moeten bevestigen dat onze geliefde vader vanochtend is overleden. We willen iedereen bedanken voor hun medeleven op dit moment. Respecteer alstublieft de privacy van de familie in deze moeilijke tijd”, zo staat te lezen in de verklaring van de familie, die werd gedeeld door Gossetts oude publicist.

Gosset maakte zijn debuut op het toneel als tiener nadat een basketbalblessure hem van het veld hield en hij zich inschreef voor acteerlessen, waar hij uiteindelijk zijn roeping vond.

Hij speelde op 15-jarige leeftijd zijn eerste Broadway-rol en speelde later de hoofdrol in Take a Giant Step. Hij volgde nog acteerlessen naast onder meer Marilyn Monroe en Martin Landau, maar gemakkelijk was dat niet als zwarte acteur. “Ik moest echt leren hoe belangrijk het is om in deze stad te overleven en ik moest doen alsof ik tweederangs was”, zei hij. “Ik moest de last op me nemen om een Afro-Amerikaanse persoon in Amerika te zijn.” (Lees verder onder de foto)

In 1961 maakte Gossett zijn filmdebuut in A Raisin in the Sun. Later verscheen hij in verschillende Blaxploitationfilms, exploitatiefilms uit de jaren zeventig die aanvankelijk voor een zwart publiek gemaakt werden.

In 1977 speelde hij Fidler in de baanbrekende tv-serie Roots, wat hem een Emmy opleverde. Velen zullen hem ongetwijfeld ook kennen als een drilinstructeur bij de marine in An Officer and a Gentleman, waarvoor hij, als eerste zwarte man, een Oscar won voor beste mannelijke bijrol. Later won hij ook nog een Golden Globe voor zijn rol als burgerrechtenactivist Sidney Williams in The Josephine Baker Story.

In 2010 werd bij hem prostaatkanker vastgesteld, maar hij bleef acteren. De afgelopen jaren speelde Gossett onder meer rollen in de HBO-miniserie Watchmen. Ook speelde hij een hoofdrol in de film The Reason uit 2020 en was hij te zien in The Color Purple (2023).

Gossett is nu op 87-jarige leeftijd overleden. Een doodsoorzaak werd niet meegedeeld.

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen