Zou provocateur Theo van Gogh nu opvallen op sociale media? ‘Ten diepste was hij een eenzame man’

Analyse
Bij christenen had Theo van Gogh geen beste naam. Zijn spot trof niet alleen de volgelingen van de profeet, maar ook die van Jezus. In zijn twintigste sterfjaar is er een biografie, zoals hij was: fors en uitputtend.
Herman Veenhof Herman Veenhof
donderdag 28 maart 2024 om 19:30 aangepast 29 maart 2024 15:46
Theo van Gogh in 2001.
Theo van Gogh in 2001. beeld anp

De plek waar Theo van Gogh (1957-2004) werd vermoord, is geen bedevaartsoord geworden. De stoep in de Linnaeusstraat in Amsterdam ligt ook nu nog kaal naast automatiek Hallo en avondwinkel Delicatessen. Op 2 november, de datum waarop Mohammed Bouyeri de 47-jarige, lijvige kunstenaar-provocateur neerschoot en een mes met een papieren boodschap in zijn buik stak, komen niet veel mensen bij elkaar. Soms restanten van rechts die hun lot verbonden aan een eerder slachtoffer, Pim Fortuyn, door Theo van Gogh ‘de goddelijke Kale’ genoemd.

Toch is de plek belangrijk. Om de hoek woonde Martin Bosma. Die besloot na de moord op Van Gogh de politiek in te gaan en is behalve ideoloog van de PVV een degelijk Kamervoorzitter. Om een andere hoek..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat is antisemitisme? Deze vijf boeken moet je lezen om er (bijna) alles over te weten te komen

Antisemitisme is een veelkoppig monster dat zich op allerlei manieren vertoont. Antisemieten willen aandacht; hen negeren is heel gevaarlijk. Deze vijf boeken helpen je antisemitisme te herkennen en te doorgronden.

Makoto Fujimura: 'Kunst kan ons op moeilijke tijden troost geven doordat er een vooruitwijzing in zit. We voelen dat de wereld nu nog niet is zoals hij hoort te zijn.’

Kunstenaar Makoto Fujimura leerde van Tim Keller dat God de bron van zijn kunst is

De Japans-Amerikaanse schilder Makoto Fujimura leerde van theoloog Tim Keller dat kunst en geloof van alles met elkaar te maken hebben. 'We hebben elke dag de kans om schoonheid en genade toe te voegen.'

Simone Weil (1909-1943)

Wie wijsheid zoekt moet niet met een boekje in een hoekje gaan zitten. Deze drie boekjes zijn anders

Kleine boekjes met levenswijsheden zijn populair. We zijn tenslotte allemaal opzoek naar beknopte verhalen en gedachten die ons raken, motiveren of inspireren. Drie uitgaven die boven het maaiveld uitsteken.

Carel van Schaik: ’De tien rijkste miljardairs op de wereld hebben evenveel geld als de drie miljard armste aardbewoners. Een jager-verzamelaar zou dat niet begrijpen.’

Wat we kunnen leren van de oermens: 'Jezus was een jager-verzamelaar bij uitstek'

Wat kunnen we in onze hoog-technologische tijd leren van de oermens? Veel, denken de schrijvers Carel van Schaik en Kai Michel. ‘Er is iets mis met de op macht gebouwde prestatiemaatschappij.’

Aafke Steenhuis en Jan Joost Teunisssen

Dit stel reisde naar zeventien wereldhavens. 'De liefde voor de zee begon in Delfzijl'

Wat beweegt twee mensen om samen de halve planeet af te reizen en daarbij liefst zeventien wereldhavens te bezoeken? 'Economen kijken niet meer naar de gewone mensen achter de cijfers'.

Een man legt de laatste hand aan een paar reusachtige wolven op een paradekar voor de carnavalsoptocht.

Als zelfs Bach niet meer kan troosten

Neonazi’s die een stadje opschudden, wolven die de lokale bevolking bedreigen, en verwarrende lessen uit de kwantumfysica over het einde der tijden. Grimmiger en actueler dan ooit.