Luister naar

Locatie eendenslachterij riskant

Nieuws
Als de vogelgriep vrijdag een paar kilometer verderop was uitgebroken, had de enige eendenslachterij in Nederland haar deuren moeten sluiten. Het is maar net goed gegaan.
Gerard Reijn redactie vk
woensdag 13 december 2017 om 03:00
Bij een eendenbedrijf in Biddinghuizen worden vleeseenden geruimd.
Bij een eendenbedrijf in Biddinghuizen worden vleeseenden geruimd. anp / Remko de Waal

Biddinghuizen

Je kunt zeggen dat de eendenboeren getroffen worden door de uitbraak van vogelgriep, vrijdag in Biddinghuizen. Maar je kunt ook zeggen dat de sector weer met de schrik vrijkomt. Als de uitbraak een paar kilometer verderop had plaatsgevonden, zou Nederlands enige eendenslachterij dicht hebben gemoeten. En dan zouden restaurants en poeliers het moeilijk hebben gekregen nog aan hun pekingeend te komen.

In heel Nederland geldt sinds de uitbraak van vrijdag een ophokplicht voor pluimvee, en in een gebied met een cirkel van 10 kilometer geldt een vervoersverbod voor pluimvee. Die eerste maatregel treft alleen houders van pluimvee die hun dieren een vrije uitloop gunnen, en hobbyboeren. De eendenhouders hebben daar per definitie geen last van. Het is hun wettelijk verboden hun dieren buiten te houden.

keten in handen

Maar het vervoersverbod had de eendenhouderij in het hart kunnen treffen. De ongeveer vijftig eendenmesters konden tot een jaar geleden nog kiezen uit twee slachterijen, een in Harderwijk en een in Ermelo. Maar nu is er nog maar één: Tomassen Duck-To in Ermelo. Als er een uitbraak komt op minder dan 10 kilometer afstand van de slachterij, kan er geen eend meer in.

Tomassen is een bijzonder bedrijf. Het heeft in feite de hele keten in handen. Het is niet alleen een slachterij, maar regisseert en organiseert de hele keten, zegt Jaap Maarsingh, zelf eendenhouder en voorzitter van de groep van eendenhouders binnen de boerenorganisatie LTO Nederland.

Een tiental boeren produceert eieren voor het bedrijf. Die eieren worden bij Tomassen zelf uitgebroed, en de kuikens gaan naar de vijftig eendenmesters. Tomassen levert ook het voer, zorgt dat alle boeren op dezelfde manier werken en verkoopt de producten. Maar de locatie van de slachterij kan een risico worden. Veel eendenmesters zitten rond het Veluwemeer en op de Veluwe. Een levensgevaarlijke plek. Ook vorig jaar brak juist in dit gebied vogelgriep uit. Het virus komt met trekvogels mee uit het Verre Oosten. Het Veluwemeer is een aantrekkelijke aanlegplaats voor die noeste trekkers. Maarsingh: ‘Tot voor kort hadden eenden geen last van vogelgriep. Maar dat is veranderd. Er zijn telkens nieuwe varianten van het griepvirus, en nu worden eenden er wel ziek van.’

Hoe het virus de stallen inkomt, is tot nu toe niet te achterhalen. Mogelijk is het stro, dat als strooisel wordt gebruikt, besmet. Of de machines waarmee dat stro naar binnen wordt gereden. Of, zegt Maarsingh: ‘Misschien komt het wel door de lucht.’

Dat eenden niet buiten mogen worden gehouden, heeft overigens niets te maken met het risico op ziektes. Eenden buiten houden bleek erg milieuvervuilend, en leverde veel ziekten op waarvoor de boeren vervolgens weer antibiotica gebruikten. Dat, zegt Maarsingh, gebeurt nu nagenoeg niet meer.

snebberen

Het leven binnen heeft voor de eenden wel nadelen, constateerden onderzoekers van de Wageningen Universiteit in 2010. Want een eend wil nu eenmaal drijven, en snebberen (met de snavel het wateroppervlak afgrazen voor voedsel). In de stal komt het water uit nippeltjes. Maar, constateerden de onderzoekers, de dieren krijgen altijd voldoende stro, en dat verzacht het leed. Al blijft dat natuurlijk behelpen.

Er zijn wel eenden die het wat dat betreft beter voor elkaar hebben, bijvoorbeeld in Frankrijk. Daar lopen veel eenden buiten rond, en grazen en dobberen zoveel ze willen. Maar dat is lang niet altijd een goede zaak. De afgelopen jaren werden juist deze eendenhouderijen hard getroffen door de vogelgriep. Bovendien mogen de Franse eenden wel buiten lopen, maar een deel van deze eenden wordt wel gedwongen gevoed. Met een trechter in de keel, allemaal om de dure foie gras te maken van hun vervette levers. Hun vlees komt vaak als goedkope eendenborstfilets in Nederlandse supermarkten terecht: het is maar een bijproduct.

Overigens is Tomassen niet meer afhankelijk van alleen de Nederlandse markt. Sinds 2007 is het onderdeel van het Thaise concern Bangkok Ranch (of BR Group), een beursgenoteerde gigant in pekingeend. Gertjan Tomassen, de naamgever en directeur van het bedrijf in Ermelo, zit ook in de raad van bestuur van dat Thaise concern en is grootaandeelhouder. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.