Aantal stakingen kwam vorig jaar op het hoogste niveau sinds 1972

Nieuws
Het aantal werkonderbrekingen is sinds 1972 niet zo hoog geweest, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2023 waren er 52 stakingen, waarbij ruim 17.000 werknemers betrokken waren. Dat is ongeveer duizend meer dan in 2022.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 00:01 aangepast 07:15
Afbeelding
beeld anp

Dat is wel aanzienlijk minder dan in 2021 (28.000 werknemers) en 2020 (105.000 werknemers). De 26 stakingen in 2019 mobiliseerden zelfs 319.000 mensen, het grootste aantal dat het CBS heeft geregistreerd.

De industrie stond bij zowel het aantal stakingen als het aantal betrokkenen bovenaan, met 28 stakingen en 5000 betrokken werknemers. Ook in de handel waren er naar verhouding veel stakingen, met 4000 stakende werknemers.

Industrie

Op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft het CBS in 2023 ook bijgehouden met welke andere acties werknemers hun eisen kracht hebben bijgezet. Het gaat dan om georganiseerde acties die niet hebben geleid tot een verlies aan arbeidsuren. Net als de werkstakingen kwamen dergelijke acties het meest voor in de industrie. In totaal telde het CBS 51 alternatieve werknemersacties.

In de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), die eind 2023 werd uitgevoerd door het CBS en onderzoeksinstituut TNO, is aan werknemers gevraagd hoe tevreden ze zijn met hun cao en salaris. Hieruit blijkt dat 81 procent in 2023 tevreden was met hun cao, ten opzichte van 77 procent in 2022. Verder was 78 procent tevreden met het salaris. In 2022 was dat nog 74 procent.

Achterstand inhalen

Volgens vakbond FNV werden de stakingen veroorzaakt door de hoge inflatie. "De acties waren bittere noodzaak omdat de inflatie er hard inhakte en werkgevers zich niet verantwoordelijk voelden om dit te compenseren", zei Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter van de FNV in een reactie op de CBS-cijfers. Het repareren van de achterstand is volgens Boufangacha op veel plaatsen gelukt, maar nog lang niet overal. Daarom blijft de vakbond zich ook in 2024 inzetten voor hoger loon.

Ook vakbond CNV blijft zich inzetten voor een hoger loon. "De afgelopen twee jaar zijn de boodschappen ruim 10 procent duurder geworden. Het CNV heeft in 2022 en 2023 veel cao's afgesloten met percentages die we in tientallen jaren niet hebben gezien", zei CNV-voorzitter Piet Fortuin. Desondanks zijn er volgens hem nog altijd veel werkenden die moeilijk kunnen rondkomen. "Voor die groep maken we ons de komende tijd sterk en zetten we hoog in aan de cao-tafel", aldus Fortuin.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jenny Erpenbeck wint International Booker Prize

De Nederlandse schrijfster Jente Posthuma heeft naast de International Booker Prize gegrepen. De prestigieuze Britse prijs voor boeken die zijn vertaald naar het Engels ging naar de Duitse auteur Jenny Erpenbeck en haar boek Kairos.

Afbeelding

Vakbonden kritisch na doorrekening coalitieplannen door CPB

Vakbonden CNV en FNV reageren kritisch op de doorrekening van de coalitieplannen door het Centraal Planbureau (CPB). Zo spreekt CNV-voorzitter Piet Fortuin van een "gemiste kans dat middeninkomens er niet op vooruitgaan in de kabinetsplannen".

Afbeelding

Adoptiestichting: stop is "verschrikkelijk en onbegrijpelijk"

Voorzitter Inez Teurlings van de Stichting Interlandelijk Geadopteerden (SIG) noemt de adoptiestop "verschrikkelijk en onbegrijpelijk". "Dit is heel slecht nieuws voor kinderen die niemand meer hebben.

Afbeelding

Team van Trump verwijdert video over oprichting 'reich'

Het campagneteam van Donald Trump heeft een video verwijderd van zijn socialemedia-account waarin wordt gerept over de oprichting van een 'reich' na de komende verkiezingen.

Afbeelding

Afsluitdijk weer open na ongeval

De Afsluitdijk (A7) is weer open nadat er eerder op de avond een ongeluk was gebeurd, meldt de politie. Het ongeval was in de richting van Friesland naar Noord-Holland. Bij het ongeluk waren volgens Rijkswaterstaat een vrachtwagen, een auto en een busje met aanhanger betrokken.

Afbeelding

Hier en daar schade door zware regen en wind

De zware onweersbuien en windstoten die sinds het eind van de middag over ons land trekken, hebben plaatselijk schade veroorzaakt. Dat meldt Weeronline. Onder meer uit Utrecht en Amsterdam kwamen meldingen van weggewaaide dakpannen, omgewaaide bomen en afgebroken takken.