Luister naar

ND-jong: Botst het leerlingvolgsysteem, zoals Magister, met de privacy van leerlingen?

Nieuws
-
vrijdag 23 februari 2018 om 03:00

Het antwoord van vwo 5-csg de Lage Waard in Papendrecht.

Sjoerd:

Mij maakt het niet zoveel uit wat mijn ouders wel en niet kunnen zien van me. Ze zien toch ook de cijfers op mijn rapport, het wordt toch wel bekend.

Maaike:

Ik ben het daar ook mee eens. Dat komt ook omdat mijn ouders niet heel prestatiegericht zijn. Ik vind de apps en pushmeldingen die onze ouders op hun telefoon krijgen overdreven. Dat hoeft niet van mij.

Jeroen:

Mijn ouders zijn wel prestatiegericht. Als ik een wat lager cijfer haal, dan moet ik dat thuis uit gaan leggen. Dat werkt demotiverend en kan ook druk geven. Ik ben het dus helemaal eens met het voorstel van D66 om niet alles aan ouders te laten zien.

Jesse:

Ik ben zelf redelijk open over mijn cijfers en functioneren op school. Ouders hoeven daarvoor niet op een app te kijken. Mijn ouders volgen mij ook niet via de magister app, de informatie komt van mijn kant.

Maarten:

Je staat tot je achttiende jaar onder toezicht van je ouders. Zij voeden je op en dragen verantwoordelijkheid. Zij mogen wat mij betreft dus gewoon alle schoolgegevens inzien zodat ze je eventueel kunnen bijsturen. Als je zelf alleen maar onvoldoendes haalt en eruit wordt gestuurd en je ouders weten dit niet, dan kan het verkeerd gaan.

Nienke:

Ik vind dat het uiteindelijk je eigen verantwoordelijk is dat je je best doet op school. Als je slechte cijfers haalt of te laat komt, dan heeft dat voor jezelf gevolgen. Dat je ouders het weten is prima, maar jij bent verantwoordelijk. Dat hoeft wat mij betreft niet pas bij het achttiende levensjaar te veranderen.

Renee:

Ik vind pusmeldingen veel te ver gaan. Het is prima wanneer ouders op eigen initiatief de informatie die ze nodig hebben opzoeken, maar het is niet nodig dat ze dit continu op hun telefoon ontvangen.

Emma:

Mijn ouders vragen wel altijd naar mijn cijfers, maar dan bepaal ik zelf wat ik zeg. Ze hebben wel de app van het leerlingvolgsysteem Magister op hun telefoon, maar ze weten niet goed hoe dat werkt. De informatie moet dus van mijn kant komen.

Matthias:

Ik gaf onlangs terloops aan dat ze zich nooit met school bemoeiden en nu hebben ze de app op hun telefoon gezet. Dat was dus een verkeerde opmerking. Maar mijn moeder weet niet echt hoe de app werkt. Ze veegt vaak dingen per ongeluk weg.

Moisa:

Mijn ouders hebben wel de Magister-app op hun telefoon en zien mijn cijfers. Als ik weleens een heel laag cijfer heb en ik fiets naar huis, dan weet ik dat ze er iets over zullen gaan zeggen en dat vind ik niet fijn. Dan moet ik me meteen verdedigen en kan ik me niet voorbereiden op het gesprek.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kleine bedrijven zouden weleens meer kunnen bijdragen aan duurzaamheid, dan ze in enquêtes aangeven.

Kleine bedrijven minder duurzaam dan grote? Waarschijnlijk práten ze er minder over

Johan Graafland stelt dat kleine bedrijven achterblijven in duurzaamheid (ND 23 maart). Dat waagt ondernemer Henk Broekhuizen op basis van zijn eigen ervaring te betwijfelen.

Opinie

De lente is een tijd van vernieuwing en daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen

De lente is een tijd van transformatie. Laten wij daarin de natuur volgen, en zelf ook transformeren, schrijft de Afghaanse dichter en schrijver Abdul Basir Shafaq.

Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.

Afbeelding

Hoe het lijntje tussen de Nederlandse Gereformeerde Kerken en Israël hersteld kan worden

De Nederlandse Gereformeerde Kerken knipten het 'officiële lijntje' met Israël door, maar zoeken tegelijkertijd naar een manier om toch verbondenheid te tonen. Lieddichter Ria Borkent doet een voorstel.