Oekraïne lanceert door AI gegenereerde persvoorlichter. ‘Een technologische sprong vooruit’

Achtergrond
Victoria Shi zal media en burgers namens het ministerie te woord staan. Het uiterlijk van de digitale woordvoerder is gebaseerd op dat van een Oekraïense influencer.
Elian Yahye
vrijdag 3 mei 2024 om 17:58 aangepast 20:29
Het uiterlijk van Victoria is gebaseerd op dat van de Oekraïense influencer en zangeres Rosalie Nombre.
Het uiterlijk van Victoria is gebaseerd op dat van de Oekraïense influencer en zangeres Rosalie Nombre. beeld Ministerie van Buitenlandse Zaken Oekraïne

Amersfoort

Ze is haast niet van een echt mens te onderscheiden. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft sinds deze week een nieuwe persvoorlichter - die volledig is gegenereerd door kunstmatige intelligentie (AI). 

Woensdag deelde het ministerie een video op het Twitteraccount waarop Victoria Shi, gekleed in een zwart pak, zichzelf voorstelt als een ‘digitaal persoon’ die de media en burgers officieel te woord zal staan. 

Ze vertelt dat haar voornaam is gekozen omdat ‘dit ons hoofddoel symboliseert: overwinning’. En dat haar achternaam ‘Shi’ komt van ‘shtuchniy intelekt’ - Oekraïens voor ‘kunstmatige intelligentie’. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Prins Heinrich XIII Reuss in de rechtszaal.

Proces tegen Reichsbürgerbeweging van start: leden verdacht van 'omverwerpen van huidige Duitse staatsorde'

In Frankfurt staan vanaf dinsdag negen hoofdverdachten terecht in een van de grootste terreurprocessen in de geschiedenis van de Bondsrepubliek Duitsland.

Roberto leeft met zijn vriendin Aïda in een tent in het centrum van Tijuana, Mexico. Hij gebruikt heroïne gemixt met fentanyl, dat hij in zijn buik injecteert.

Hoe een spotgoedkope drug moordend rondgaat in Mexico. 'Pas na mijn spuit begin ik weer te leven'

De stad Tijuana, Mexico, heeft een gigantisch probleem met de synthetische drug fentanyl en is daardoor de dodelijkste stad van het land. ‘De dealers zijn meedogenloos. Maak je een foutje, dan ben je dood.’

Iraanse vrouwen treuren om de dood van de zondag bij een helikoperongeluk omgekomen president Ebrahim Raisi.

Onder de aartsconservatieve Raisi werden protesten neergeslagen door keiharde repressie

De Iraanse president Ebrahim Raisi is omgekomen bij een helikopterongeluk. Met zijn verkiezingsoverwinning van 2021 kwam het land in uiterst conservatieve handen en werd het internationale isolement nog groter.

Verdachte Juraj C. (71) werkte als beveiliger in een winkelcentrum, en is volgens The Guardian een ‘amateur dichter’, met drie bundels op zijn naam.

Minister: schutter opereerde mogelijk toch niet alleen bij aanslag op Slowaakse premier

Waarnemend premier Robert Kalinak maakte zondag bekend dat het onmiddellijke levensgevaar voor Fico was geweken. Hij zou nog enkele dagen op de intensive care blijven.

Een betoging in februari voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Bevrijde gijzelaars en familieleden van slachtoffers vroegen het hof een onderzoek in te stellen naar Hamas.

ICC-aanklager wil arrestatiebevel tegen Netanyahu en Hamastop wegens misdaden tegen de menselijkheid

Israël heeft woedend gereageerd op de aankondiging van de ICC-aanklager. President Isaac Herzog noemde die ‘meer dan schandalig’.

De helikopter met aan boord president Raisi stijgt op in Oost-Azerbeidzjan.

Iraanse president Raisi omgekomen bij helikoptercrash

De helikopter met de Iraanse president Ebrahim Raisi aan boord die zondag plots van de radar verdween in het noordwesten van Iran, is maandag gelokaliseerd. Volgens de reddingsdiensten zijn er geen overlevenden.