Direct naar artikelinhoud

Sekteleider en moordenaar Charles Manson overleden

Sekteleider en moordenaar Charles Manson is zondag overleden. Hij was 83 jaar. De zus van actrice Sharon Tate, een van de slachtoffers van Manson, meldde als eerste het overlijden. Zij was door de gevangenis op de hoogte gesteld.

Charles Manson, afgelopen zomer in de gevangenis.Beeld reuters

De sekteleider, die tot levenslang is veroordeeld, werd vorige week opgenomen in het ziekenhuis. Wat hem mankeerde werd niet bekendgemaakt. 

Manson, die een hakenkruis op zijn voorhoofd heeft laten tatoeëren, zit al meer dan 45 jaar in de gevangenis. In de jaren zestig verzamelde hij een schare overwegend jonge vrouwelijke volgelingen die bekend stond als de 'Manson Family'. 'Hij was de dictatoriale heerser van deze familie, de koning, de Maharaja', zei voormalig aanklager Victor Bugliosi in 2015 tegen CNN. 'De familieleden gehoorzaamden hem als slaven.'

Zwangere Sharon Tate

Ze waren bereid voor hem te moorden. In de zomer van 1969 stuurde Manson zijn volgelingen naar het huis van regisseur Roman Polanski en diens zwangere vrouw, de actrice Sharon Tate. Polanski was op dat moment niet in het land, maar Tate en vier anderen werden vermoord. De volgende dag werden zakenman Leno LaBianca en zijn vrouw in hun huis gedood.

Volgens het Openbaar Ministerie was de moordpartij onderdeel van een plan van Manson om een rassenoorlog te ontketenen - hij hoopte dat de Black Panthers (een militante Afro-Amerikaanse politieke organisatie) de schuld zouden krijgen van de moorden.

Op het proces ontkende Manson aanwezig te zijn geweest bij de slachtpartijen, maar in 1971 werd hij veroordeeld voor het aanzetten tot moord op zeven slachtoffers. Manson ontsnapte aan de doodstraf doordat de staat Californië die juist in die periode afschafte. Sinds zijn opsluiting heeft hij twaalf keer tevergeefs om gratie gevraagd.

Zwangere Sharon Tate
Beeld reuters
Zwangere Sharon Tate
Beeld reuters
Zwangere Sharon Tate
Beeld reuters