© BELGA

© BELGA

thumbnail: null
thumbnail: null

De Deen Michael Valgren Andersen verrast Belgen in Omloop Het Nieuwsblad

Michael Valgren Andersen heeft de 73e editie van de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen na een indrukwekkende slijtageslag. De Deense outsider van Astana was op de nieuwe aankomst in Meerbeke een elitegroepje met heel wat Belgische kopmannen te snel af. De Vlaamse openingskoers loste ondanks de koude alle verwachtingen in, met een heuse demonstratie van hoe mooi koers in Vlaanderen kan zijn. In de finale met ondermeer Muur en Bosberg regende het aanvallen.

vml

Meer Omloop:

Na een spetterende startshow vertrokken 175 renners aan het ICC in Gent voor de eerste WorldTour-koers op Vlaamse bodem, waarmee het nieuwe Belgische wielerseizoen op gang werd geschoten. De Omloop Het Nieuwsblad van dit jaar was 196,2 kilometer lang en was doorspekt met dertien hellingen en een pak kasseizones. De finish lag voor het eerst in Meerbeke op de Halsesteenweg, tot in 2011 de aankomstsite van de Ronde van Vlaanderen, en dat zorgde voor een afwachtend koersbegin.

© Photo News

10 vluchters, 5 Belgen

Tien renners profiteerden daarvan om al snel vijf minuten te pakken, de helft ervan waren Belgen met het Cofidis-duo Michael Van Staeyen en Kenneth Vanbilsen, Edward Planckaert (Sport Vlaanderen), Dries De Bondt (Veranda’s Willems-Crelan) en Ludwig De Winter (WB Veranclassic).

In het peloton moesten de ploegen van de favorieten aan de bak om de voorsprong van de vluchters binnen de perken te houden. Het BMC van topfavoriet en titelverdediger Greg Van Avermaet zette Ventoso aan het werk, voor Quick Step reed Keisse al snel op kop en Denz was het mannetje van AG2R in dienst van Belgisch kampioen Oliver Naesen.

Na zo’n 60 kilometer kwamen met de Haaghoek en Leberg de eerste kasseien en hellingen eraan: meteen ging het tempo de hoogte in. Maar het was nog veel te vroeg om de vluchters te grijpen en dus bleef die voorsprong constant, tot zo’n 100 kilometer van de streep.

© Photo News

Bommetjes van Quick Step

Toen de live-uitzending op televisie begon, was dat meteen het sein om een tweede keer de gashendel open te draaien en meteen slonk de voorsprong naar 2’30”. Na bijna 120 kilometer kwamen er bij een razende doortocht over de Haaghoek scheuren in het peloton én bij de koplopers. Vooraan bleven ze nog met z’n zessen over: Vanbilsen, De Winter, De Bondt, Van Goethem, Planckaert en Saramotins.

De koude en de wind maakten van de wedstrijd een heuse slijtageslag. Dat was echter niet voldoende voor Philippe Gilbert, die op 75 kilometer van de streep een eerste bommetje dropte. Meteen doken ook de mannen van AG2R vooraan op, Naesen voelde zich duidelijk oké ondanks die gebroken neus. Even later was het de beurt aan Zdenek Stybar om eens door te trekken, maar toen dook ook een attente Van Avermaet vooraan op.

© Photo News

Oorlog op de Molenberg

De Molenberg luidde de eigenlijke finale in: Van Avermaet bepaalde er zelf met de snelle Bryan Cocquard het tempo en zorgde zo mee voor de verbrokkeling. Een elitegroep van twaalf toppers kon in de nasleep van die venijnige klim op kousenvoeten wegrijden, Tim Wellens was ook mee en was niet te beroerd om de kop te pakken. Maar er zat te veel schoon volk voorin, waardoor het feestje niet doorging.

Maar het was duidelijk oorlog op de fiets: terwijl al 75 renners de remmen hadden dichtgeknepen, werden de laatste vluchters ingerekend. Net voor de finale, moest een tot dan toe onzichtbare Wout van Aert terugkeren na pech.

© Photo News

Aanvallend Lotto-Soudal

Op die vroegere finale uit de Ronde van Vlaanderen werden we verwend. Een kwistige Tim Wellens kon zich als eerste niet inhouden en de winnaar van de Ruta del Sol trok nog maar eens door op de Berendries. Van Avermaet rook het gevaar en knalde naar de Limburger toe.

Lotto-Soudal bleef erg actief en even later was het de beurt aan Tiesj Benoot om iedereen uit het wiel te kletsen. Edward Theuns was aanvankelijk mee maar moet lossen. De Gentenaar pakte meteen 20 seconden maar het was nog ver: 35 kilometer en op Tenbosse werd ook hij tot de orde geroepen door Astana.

© BELGA

Vanmarcke op de Muur, Naesen op de Bosberg

De mouw- en beenstukken werden ondanks de schrale wind door vele renners uitgedaan: de finale kon nu echt beginnen. In groep werd met een razende vaart afgestevend op de legendarische Muur van Geraardsbergen en was het knokken geblazen om in de juiste positie aan die klim richting Kapelmuur te kunnen beginnen.

Sep Vanmarcke begon uiteindelijk als eerste aan de Muur en sloeg meteen een indrukwekkend gat. Zdenek Stybar was de beste Quickstepper en trok als enige in de achtervolging, Van avermaet en Naesen moesten passen. De twee reden vol door maar werden nog voor de Bosberg weer bijgehaald door een elitegroepje met onder meer Van Avermaet, Naesen, Colbrelli, Oss, Trentin, Lutsenko, en… Van Aert! Van Lotto-Soudal geen spoor meer.

© BELGA

De Belgische kampioen Oliver Naesen bepaalde vervolgens het tempo op heel de Bosberg, hij kwam boven met Van Avermaet en Vanmarcke in het wiel maar ook de rest pikte weer aan. Het peloton volgde op 40 seconden.

Zenuwslopende finale

Astana was ietwat verrassend voorin het best vertegenwoordigd met naast Lutsenko ook Gatto en Valgren. Zij kozen echter voor de aanval, waardoor het telkens stokte als ze werden bijgehaald en de achtervolgers dus nog niet kansloos waren op een halve minuut. Zo werd het een zenuwslopende finale op die lastige baan richting Meerbeke, waar de wind ook nog tegen zat.

Michael Valgren Andersen speelde het ploegenspel perfect en muisde er vanonder op wtee kilometer van de streep. Het bleek de juiste demarrage, Sep Vanmarcke trok nog in de tegenaanval maar kwam te laat. Wisniowski wed uiteindelijk nog tweede voor Vanmarcke.

De rest van het elitegroepje werd nog bijgehaald door het peloton, waardoor Jasper Stuyven nog vierde werd voor Philippe Gilbert.

© BELGA

Vijftiende buitenlandse zege

laden.....

Met de 26-jarige Deen kreeg de Omloop een vijftiende buitenlandse overwinning. Hij is de eerste Deen op een erelijst met voorts 56 Belgen, vier Italianen en Nederlanders, twee Britten (twee keer Stannard) en telkens een Duitser, een Ier, een Noor en en Spanjaard.

Uitslag:

1. Michael Valgren Andersen Astana)

2. Lukasz Wisniowski (Team Sky)

3. Sep Vanmarcke (Team EF Education First - Drapac)

4. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)

5. Philippe Gilbert (Quick Step Floors)

6. Edward Theuns (Team Sunweb)

7. Bert Van Lerberghe (Cofidis)

8. Sonny Colbrelli (Bahrain - Merida)

9. Arnaud Démare (FDJ)

10. Marcus Burghardt (BORA - hansgrohe)

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer