Amerikaanse oud-olietopman verdacht van samenwerken met OPEC

Nieuws
De Amerikaanse marktwaakhond FTC verdenkt de voormalige topman van olieconcern Pioneer van pogingen tot "samenzwering" met oliekartel OPEC. Het is de ex-baas van Pioneer Scott Sheffield daarom verboden om een bestuursfunctie te vervullen voor ExxonMobil, dat het oliebedrijf overneemt voor 64,4 miljard dollar (60,3 miljard euro).
anp
donderdag 2 mei 2024 om 16:46 aangepast 17:30
Afbeelding
beeld anp

De FTC meldde de verdenkingen en maatregel tegen Sheffield gelijktijdig met de officiële goedkeuring van de miljardendeal. Volgens de toezichthouder had Sheffield geregeld contact met vertegenwoordigers van de OPEC. Dat zou hij hebben gedaan om de olieproductie in delen van Texas en New Mexico in lijn te brengen met de quota die de groep olieproducerende landen onder leiding van Saudi-Arabië hanteert om de prijzen te stutten.

Door minder op te pompen hoopte hij op hogere olieprijzen en extra winst, stelt de FTC. Amerikanen zouden daar de dupe van zijn door de hogere prijzen aan de benzinepomp. Pioneer stelt dat Sheffield met zijn berichten nooit wetten voor vrije concurrentie heeft willen omzeilen. Dit is volgens het bedrijf dan ook nooit gebeurd.

ExxonMobil zegt geen bestuurszetel voor Sheffield te reserveren, wat de weg vrijmaakt voor de overname van Pioneer. De medeoprichter van Pioneer staat bekend om zijn lange staat van dienst in de wereld van schalie-olie.

De OPEC werd in 1960 opgericht door een groep olie-exporterende landen, waarvan Saudi-Arabië het meest invloedrijke land is. Door afspraken te maken over de hoeveelheid olie die ze oppompen, hoopt de groep de prijs voor de grond- en brandstof te beïnvloeden. Het olierijke Rusland is formeel geen lid, maar trekt wel samen met het kartel op binnen de zogeheten OPEC+. De FTC verdenkt Sheffield ook van samenzwering met dit bredere verbond van olielanden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Laatste bankschikking in derivatendrama Vestia

De woningcorporaties die uit het vroegere Vestia zijn voortgekomen, hebben een schikking getroffen met de Britse bank Barclays. Deze schikking sluit een reeks schikkingen met banken af die zijn voortgekomen uit het derivatendebacle, dat de corporatie jaren terug miljarden euro'..

Afbeelding

Armoedefonds: organisaties zien stijging hulpvragen

Veel organisaties die hulp bieden bij armoede krijgen meer hulpvragen, meldt het Armoedefonds op basis van eigen onderzoek. Van de 477 ondervraagde organisaties zag de helft (51 procent) in het afgelopen half jaar een stijging van het aantal hulpverzoeken.

Afbeelding

Chinese overheid verlaagt minimale aanbetaling voor eerste huis

China verlaagt de minimale aanbetaling voor de aankoop van een eerste huis. De Chinese overheid hoopt hiermee de vastgoedmarkt, die met een ongekende schuldencrisis kampt, enigszins vlot te trekken.

Afbeelding

Arrestatie na dodelijk ongeval met reclamebord in Mumbai

De Indiase politie heeft de eigenaar opgepakt van het bedrijf waarvan een groot reclamebord in Mumbai omviel, melden Indiase media. Zestien mensen kwamen om het leven. Tientallen anderen werden onder het enorme bord vandaan gehaald.

Afbeelding

Waterzuiveraar NX Filtration flink hoger op lager Damrak

NX Filtration behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden enthousiast op de aankondiging dat de waterzuiveraar uit Enschede een groot contract heeft getekend met de Mexicaanse watercentrale SAPAL.

Afbeelding

Omzet detailhandel hoger door stijgende prijzen en meer verkopen

De omzet van de Nederlandse detailhandel is in de eerste drie maanden van dit jaar met bijna 4 procent toegenomen vergeleken met een jaar eerder. Winkeliers zagen het aantal verkochte producten gemiddeld met 3,1 procent stijgen.