Luister naar

Jan zag zijn dochter naar Syrië vertrekken. 'Ze gaat daar langzaam dood' (vervolg)

Nieuws
Marjon Snel
zaterdag 25 mei 2019 om 03:00
Vrouwen en kinderen afkomstig uit het ‘kalifaat’ van ISIS worden gefouilleerd door Koerdische strijdkrachten. De gesluierde vrouw rechts op de foto is niet Judith.
Vrouwen en kinderen afkomstig uit het ‘kalifaat’ van ISIS worden gefouilleerd door Koerdische strijdkrachten. De gesluierde vrouw rechts op de foto is niet Judith.

Judith wil dan maar een ding: terug naar Nederland. Dat vertelt ze ook aan haar vader. Ze beraamt verschillende ontsnappingspogingen. ‘Een keer, toen ze hoogzwanger was en een keer toen ze nog maar kort daarvoor was bevallen. Met die kindjes achter op een brommer. Bij de laatste ontsnappingspoging liep de man van Judith in een hinderlaag van de Koerden. Het kalifaat was inmiddels gevallen. Hij is toen gevangengezet ergens in Syrië. Judith werd met haar twee kleine kindjes door de Koerden naar kamp Roj gebracht. Sinds januari 2017 zit ze daar vast. Behalve Judith zitten er nog zes andere Nederlandse jonge vrouwen in het kamp. Bijna alle vrouwen hebben jonge kinderen, verwekt door ISIS-strijders. De meeste kinderen in het kamp zijn jonger dan vier jaar oud.’

concentratiekamp

Judith laat haar vader weten dat ze te weinig te eten heeft. Buiten het zicht van de bewakers heeft Judith samen met zes andere vrouwen een vernuftig systeem in elkaar gezet waardoor ze af en toe even stiekem met de buitenwereld kunnen communiceren. Het water dat ze drinken komt uit een bak met groene algen. Judith heeft in het afgelopenhalf jaar een ernstige longontsteking opgelopen en cholera gehad. ‘Judith vertelde dat een van de bewakers de wenkbrauwtjes van haar oudste dochtertje met een aansteker van haar gezicht had afgebrand’, aldus Jan. Hij laat nog een berichtje op zijn mobiel lezen. ‘Iedereen wordt hier psycho’, schrijft Judith. Jan pauzeert even. Zijn ogen lopen stilletjes vol met tranen. Hij knippert een paar keer extra, voordat hij verder vertelt. ‘Ze is zwaar depressief en ernstig vermagerd. Kortgeleden schreef ze dat ze ’s nachts in haar slaap de haren uit haar hoofd trekt. En dat kleintje van haar, die begon ook de haartjes uit haar eigen hoofdje te trekken. Judith heeft haar nu kaal geschoren. “Als wij hier nog langer blijven zitten, dan gaan we misschien wel dood”, schreef ze.’

Jan stuurde in de afgelopen twee jaar zeven keer een brief met een dringend verzoek om hulp naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar voegde hij steeds een update van Judith uit Kamp Roj bij. Behalve een bevestiging van ontvangst, kreeg hij telkens geen enkele inhoudelijke reactie. Op de vraag waarom De Groot geen antwoord krijgt op zijn brieven, meldt de woordvoerder van minister Grapperhaus dat hij niet kan ingaan op individuele gevallen. Jan de Groot: ‘Op dat ministerie werken toch ook ambtenaren die zelf kinderen hebben? Daar moet toch iemand tussen zitten die een hart heeft? Ik voel me een soort Don Quichot die vecht tegen windmolens. Mijn dochter gaat langzaam dood. Als vader ga je helemaal kapot.’

140 kinderen ‘met Nederlandse link’

Behalve Judith zijn er volgens de laatste cijfers van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) op dit moment nog 134 andere volwassen Nederlanders in Syrië. Ze zijn uit Nederland vertrokken met jihadistische intenties.

Daarbij zijn er 140 kinderen ‘met een Nederlandse link’ die op dit moment op Syrisch grondgebied wonen.

Zij kunnen grofweg worden opgesplitst in drie categorieën: 85 kinderen verblijven net als de kleindochters van Jan de Groot in een Syrisch-Koerdisch kamp op Syrisch grondgebied. 50 kinderen verblijven bij andere jihadistische groeperingen in Noordwest-Syrië en nog eens 35 andere kinderen verblijven elders in Syrië. De toevoeging ‘met een Nederlandse link’, betekent dat tenminste een van de ouders in bezit is van een Nederlands paspoort.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.

Een kind wordt gevaccineerd tegen onder meer mazelen. De vaccinatiegraad daalt in Nederland steeds verder.

Hoe bezorgd moeten we zijn over toename van mazelen? 'Nog geen epidemie, wel waakzaam zijn'

Nederland kampt met een opleving van mazelen. Het RIVM heeft een team van deskundigen samengesteld als dijkwacht voor deze besmettelijke ziekte. Hoe bezorgd moeten we zijn en hoe hangt de vlag er bij jou in de buurt bji?

Bernd Damme arriveert bij de rechtbank van Amsterdam.

Mondkapjesdeal-compagnon: tijd om dit met elkaar af te sluiten

Bernd Damme, die samen met Sywert van Lienden en Camille van Gestel de omstreden mondkapjesdeal met de overheid sloot, zei maandag in de rechtbank Amsterdam dat het tijd is om deze kwestie gezamenlijk af te sluiten.

Vaccinatie tegen onder meer mazelen in Utrecht. Het OMT waarschuwt voor een uitbraak van mazelen op middelbare scholen.

Nederland kan binnen enkele jaren een mazelengolf verwachten, zo waarschuwen experts van het OMT

Nederland moet zich voorbereiden op een mazelengolf. Over een paar jaar dienen zich meer ongevaccineerde kinderen aan op middelbare scholen in strenggelovige gemeenten.

Vrijwilligers van de Voedselbank in Den Haag zijn voedselpaketten aan het inpakken. In 2023 deden vrijwilligers vaker incidenteel (af en toe of eenmalig) vrijwilligerswerk dan in 2022.

Meer mensen deden in 2023 vrijwilligerswerk. 'Voelt beter dan een bijbaan'

Het aantal vrijwilligers is het afgelopen jaar flink toegenomen. Anne van Velsen (16) en Nova van de Velde (19) vertellen waarom zij vrijwilliger zijn. ‘Het is een leuke manier om uit mijn studentenbubbel te stappen.’