Direct naar artikelinhoud
Mijn Amsterdam

Het Amsterdam van zangeres Pip Blom: ‘Park Frankendael is voor ons geen fijne plek, met die enge ooievaar’

Pip Blom.Beeld Koosje Koolbergen

Pip Blom (27) tourt met haar gelijknamige band door binnen- en buitenland. Deze zomer staat ze onder meer op Sziget in Boedapest. Ze is gek op de Intratuin en altijd op zoek naar een nieuw wandelrondje van 10.000 stappen.

Mijn buurt

“Ik woon mijn hele leven lang in hetzelfde huis in de Watergraafsmeer. Mijn oma en opa wonen om de hoek. Eigenlijk kom ik de buurt maar weinig uit: hier ging ik naar de basisschool en naar de middel­bare, het Pieter Nieuwland College. Ik woon met mijn vriend op de bovenste ­verdieping van het huis van mijn ouders en mijn broertje woont een verdieping onder ons. We hebben wel een eigen opgang naar ons appartement. Zelf zouden we nooit zoiets kunnen betalen, we zijn allebei muzikant.”

Uitgaan

“Noem me een huismus, maar ik vind de stad al vrij snel best veel. Als ik uitga, dan is dat naar concerten. Mijn moeder nam me vroeger altijd al mee, naar Lily Allen en Parquet Courts, naar Lowlands. Mijn vriendinnen gingen naar dubstep en drum-’n-bassfeesten, maar dat was niet helemaal mijn ding. Op een gegeven moment werd het wel ingewikkeld: ik ­wilde graag nieuwe mensen ontmoeten, in een band zitten – dan wil je toch liever niet met je moeder zijn.”

Popzaal

“Cinetol vind ik echt een leuke zaal. Je ziet er veel beginnende bandjes, ze hebben een goed terras en het is vooral een heel leuke, creatieve plek waar het, hoewel het midden in de Pijp zit, toch heel rustig is.”

Popzaal
Beeld Koosje Koolbergen

Speciaalwinkel

“Ik ben gek op de Intratuin. Als ik niet uitkijk, gaat al mijn geld op aan kamerplanten. Ik word er gewoon heel hebberig van. Ik heb een tijdje bij Intratuin gewerkt tijdens periodes dat ik niet op tour was of druk bezig met een nieuw album. Werken bij de Intratuin is perfect seizoenswerk.”

Speciaalwinkel
Beeld Koosje Koolbergen

Beste plek om te sporten

“Een sporter ben ik niet, maar ik loop wel heel graag en ben altijd op zoek naar een leuk nieuw rondje van 10.000 stappen. Mijn favoriet is door het Flevopark en langs het Waterkeringpad. Als je een beetje doorloopt, duurt dat precies anderhalf uur. Wandelen is voor mij de ideale bezigheid om uit mijn hoofd te komen en minder op mijn telefoon te zitten.”

Wil altijd nog

“Ik ben gek genoeg nog nooit in de Hortus geweest, terwijl ik heel erg van exotische planten hou. Het is raar hoe sommige ­dingen er zo bij in kunnen schieten. Maar hier moet ik van de zomer echt werk van maken.”

Mooie herinnering

“Waar ik de laatste tijd veel aan moet denken, is het moment dat mijn moeder een fietsongeluk kreeg. Ze kon daarna lange tijd moeilijk lopen en fietsen, dus kochten mijn ouders een lage bakfiets met drie ­wielen, want daarmee lukte het wel. Die bakfiets had geen elektrische aandrijving, dat bestond toen nog niet, en ik herinner me hoe mijn vader op een mooie dag met mij en mijn broertje en twee vriendjes naar de Kalverstraat fietste. Het zweet stond op zijn voorhoofd. Wij vonden het prachtig: vanuit de bakfiets beweegt alles om je heen, je ziet de hele stad. De bestemming was de Expo, waar we van ons laatste zakgeld Diddlplaatjes kochten.”

Dagelijkse boodschappen

“De Lidl om de hoek. Daar hadden ze de allerlekkerste ijsthee zonder suiker, daar dronk ik soms wel anderhalf liter per dag van. Die verkopen ze helaas niet meer. Misschien is dat maar beter ook.”

Standbeeld

“Ik zit na te denken of ik wel een standbeeld in Amsterdam ken. Maar ik weet er eentje: als je over de Wibautstraat fietst, ter hoogte van het Orion College, zie je op de spoorbrug drie dromedarissen. Ik weet niet waarom ze daar staan, geen idee wat het verhaal erachter is, maar ik vind het er heel grappig uitzien en word er altijd vrolijk van.”

Standbeeld
Beeld Koosje Koolbergen

Vervoermiddel

“Onze tourbus Dolly. Een oude Transit dubbelcabine die we zeven jaar geleden met de band kochten omdat we nog te jong waren om zelf auto’s te huren. Dolly is net groot genoeg om met zes mensen op reis te gaan, maar dan moet je geen grote koffer meenemen. Door de jaren heen is Dolly de mascotte van onze band geworden, het is echt een fijne bus. Dit is helaas het laatste jaar, ze mag vanaf volgend jaar de stad niet meer in.”

Broodje

“Bij Slagerij Poldervaart hebben ze een heel lekker broodje met huisgemaakte mortadella, op een Italiaans bol. Met ­olijfolie, niet met boter. Daar kan je me echt voor wakker maken.”

Broodje
Beeld Koosje Koolbergen

Dit kan beter

“Meer drinkwaterpunten in de stad en meer openbare toiletten voor vrouwen.”

Beste plek om te relaxen

“Je hebt van die mensen die graag naar het park gaan, maar in Park Frankendael zit een heel enge ooievaar die op mensen komt aflopen en mijn vriend is bang voor insecten, dus het park is voor ons geen relaxte plek. We zitten liever thuis.”