Direct naar artikelinhoud

Protest op 4 mei tijdens Dodenherdenking is tegen Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV)

Op 4 mei zal tijdens de Dodenherdenking worden gedemonstreerd tegen PVV’er en Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma. Het is nog niet bekend waar dit zal zijn. ‘Hij is daar namens de hele Tweede Kamer,’ zegt zijn woordvoerder.

en
Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV).Beeld Peter Hilz/ANP

Het protest wordt georganiseerd door de linkse activist Frank van der Linde die de demonstratie bij de gemeente heeft aangemeld. Dat bevestigt Van der Linde na vragen van Het Parool. Het wordt een stil protest, zonder toespraken, maar de demonstranten willen daar wel staan met bordjes waarop teksten staan als: ‘Geen fascisten bij de dodenherdenking.’

Van der Linde richt zich op de PVV en met name Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma. Bosma zal vanuit die functie aanwezig zijn op de Dam voor de Nationale Dodenherdenking om er een krans te leggen. Van der Linde noemt het een ‘krankzinnige situatie’ dat ‘fascisten spreken en kransen leggen’ op 4 mei.

Voor onderbouwing verwijst hij naar een column van historicus Thomas von der Dunk in de Volkskrant, waarin Bosma wordt verweten lid te zijn van een partij die bewust de pijlers van rechtsstaat en democratie ondermijnt door de rechterlijke macht en de vrije pers aan te vallen. Ook verwijst hij naar Bosma’s boek De Schijn-élite, waarin hij de stelling verdedigt dat Adolf Hitler een socialist was. Van der Linde: “Het kan niet zo zijn dat iemand met deze denkbeelden, zonder enig tegenwoord of een signaal, een krans zal leggen.”

Een woordvoerder van Martin Bosma verwijst in een reactie naar woorden die Bosma in december heeft gesproken. Bij zijn installatie als Tweede Kamervoorzitter zei hij toen dat hij ‘voorzitter van iedereen’ zal zijn en dat hij ‘knetterneutraal’ wil optreden. “Als voorzitter staat hij boven de partijen en vertegenwoordigt hij de hele Tweede Kamer,” aldus Bosma’s woordvoerder met enige nadruk.

Pro-Palestijnse actiegroepen

Vorige week maakte burgemeester Femke Halsema bekend welke maatregelen ze neemt om de herdenking op de Dam waardig te laten verlopen. Het aantal bezoekers wordt gehalveerd, er worden ruim tweehonderd meer agenten ingezet, iedereen wordt gefouilleerd en er is een verbod op borden, vlaggen of megafoons.

Halsema zei ook signalen te hebben dat er spontane protestacties of verstoringen zullen zijn tijdens de twee minuten stilte en meldde in de kantlijn dat er één demonstratie is aangemeld op 4 mei. Halsema zei toen niets over de organisator of de inhoud van de demonstratie. Omdat niet gespecificeerd werd wanneer deze aanmelding was gedaan, leek het voor velen dat het te maken zou hebben met de oorlog in Gaza.

Naar nu blijkt heeft Van der Linde deze demonstratie al op 30 januari aangemeld. Dat is twee maanden voordat de opening van het Nationaal Holocaustmuseum tot nationaal rumoer leidde vanwege demonstraties. Van der Linde zegt te balen dat vervolgens in de media werd gesuggereerd dat pro-Palestijnse actiegroepen als XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee zouden willen demonstreren tijdens de dodenherdenking.

Klein protest

Van der Linde zegt dat het om een klein protest gaat. Het is nog niet in brede kringen gedeeld. Vooralsnog gaat hij uit van acht mensen. Hij zou het liefst op de Dam staan, maar de kans dat dat zal gebeuren, lijkt niet groot. Een woordvoerder van de burgemeester kan nog niet zeggen waar zij wel mogen demonstreren. Hij bevestigt dat dit de enig aangemelde demonstratie is.

Het zou niet de eerste keer zijn dat de aanwezigheid van Bosma bij een herdenking tot protest leidt. Leden van het Platform Stop Racisme & Fascisme en Mokum tegen Fascisme riepen Bosma in februari op niet naar de herdenking van de Februaristaking te komen. Bosma had zich toen al afgemeld, maar was als plaatsvervangend Kamervoorzitter bij eerdere edities wel al twee keer aanwezig geweest.

Over de auteurs: David Hielkema en Tim Wagemakers schrijven over de Amsterdamse politiek. Tips of reageren? politiek@parool.nl.